środa, 28 września 2016

Placuszki gryczane żukowskie




Dziś mam dla  Was przepis na placuszki, przez niektórych nazywane też racuchami przygotowane na bazie kaszy gryczanej, rodem z Lubelszczyzny, przepięknego regionu z którego pochodzę. Lubelszczyzna, słynie z wielu przepysznych dań przygotowywanych na bazie kasz, a wśród nich niewątpliwy prym zajmuje słynna "reczka".

Placuszki gryczane żukowskie 




Składniki:
szklanka kaszy gryczanej  (u mnie Lestello)
2 szklanki wody
cukier  i szczypta soli do smaku
0,25 kg białego sera
ok. 0,5 l oleju do smażenia
ok. 1 szklanki mąki orzechowej/migdałowej (w oryginale 1 szklanka bułki tartej)
2 jaja
1/4 łyżki suszonej mięty
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza ostygnie, ale nadal będzie lekko ciepła, dodajemy rozkruszony ser, jajka, cukier i całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy  placuszki, podobne do mielonych lekko spłaszczamy obtaczamy w mączce albo bułce i smażymy na złoty kolor.

Placuszki można też później odpiec w piecu.

Gotowe placuszki oprószamy delikatnie pudrem i  podajemy ze śmietanką,  powidłami albo świeżymi owocami.


*Wpis powstał przy współpracy z marką Poltino

7 komentarzy:

  1. jakie pyszne połaczenie składników w tych placuszkach :)
    Ostatnio do pracy często zabieram różnego rodzaju placki, więc chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się bardzo kojarzą też z popularnymi na Lubelszczyźnie pierogami z kaszą i twarogiem na słodko.

      Usuń
  2. Marek22:58

    Jadłem takie "za chłopaka" na wakacjach u babci. Obowiązkowo z domową śmietanką. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! zjadłabym chociaż jednego. A można w wersji na słono?

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty fajny przepis polecam studenciakom . Placuszki są pyszne i mogą służyć jako przekąska ale też dobre na szybki obiad pomiędzy zajęciami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy23:47

    Wyglądają apetycznie- a swoją drogą kasza gryczana to moja ulubiona i często gości s moje kuchni i na slodko i na słono.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ania O.04:09

    Ale to musi być dobre..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena