środa, 21 września 2016

Ciasto kefirowe ze śliwkami



Pyszne, wilgotne, długo zachowujące świeżość ciasto z tym co najlepsze jesienią, czyli węgierkami.

Ciasto kefirowe ze śliwkami

250 ml kefiru/jogurtu naturalnego

1 cukier wanilinowy

3/4 szklanki cukru

 2 szklanki mąki pszennej

1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)

2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej

400-500 gram śliwek węgierek  pokrojonych w połówki/ ćwiartki

Wszystkie składniki wyciągamy minimum 30 minut wcześniej z lodówki. Mokre składniki mieszamy ze sobą w misie a następnie dodajemy pozostałe, sypkie składniki i łaczymy trzepaczką rózgową. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę średniej wielkości. Na wierzchy skórkami do ciasta układamy śliwki węgierki. Pieczemy ok. 50-60 minut w 170 stopnia.

2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena