środa, 23 grudnia 2015

Świąteczne życzenia.. przy chatce z piernika

 

Wszystkim, i każdemu z osobna życzę zdrowych, pogodnych
i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
Niech ten magiczny czas, przy dźwięku kolęd, zapachu świątecznych potraw  i choinki, obfituje spotkaniami
z tymi, których kochacie.


Piernikowa chatka:


1000 g mąki pszennej

350 g margaryny/masła  

 1 jajo

200 g ciemnego cukru (najlepiej muscovado)

 150 g  płynnego miodu/ golden syrupu

  2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  40 g  przyprawy korzennej do piernika

opcjonalnie łyżka kakao

  W garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem i miodem- do rozpuszczenia. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu.Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy  pozostałe składniki  i dokładnie wyrabiamy- mikserem bądź ręcznie. 
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 4-5mm i wycinamy z niego pożądane kształty. Ważne aby ściany domku zmierzyć, i delikatnie układać na blaszce- tak aby nie zmieniły swojego kształtu. Jeśli macie, warto użyć maty teflonowej i na niej bezpośrednio wałkować. Ciasto pieczemy ok 10 minut ww 180 stopniach- uwaga na początku jest miękkie,po chwili kruszeje.

Gotowe pierniki łączymy za pomocą lukru królewskiego bądź rozpuszczonej czekolady.

 Lukier królewski:
 2 białka (40 g)
około 400 g cukru pudru
Białka ucieramy z cukrem pudrem (ważne aby go najpierw przesiać) na lśniącą masę, nie powinno być w ni żadnych grudek. Lukier powinien być gęsty, trudno to wytłumaczyć opisowo- po prostu trzeba sprawdzać na bieżąco jak się zachowuje i czy można na nim bez problemu pracować. 
Ważne aby poszczególne elementy, sklejać po zaschnięciu ścianek.

Do dekoracji można wykorzystać różnego rodzaju posypki cukrowe czy waflowe jak i po prostu puder. 
Do lukru możecie również dodać barwnik- pamiętajcie jednak, że rozrzedzi on masę.

Dobrze wypieczone święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena