Wszystkim, i każdemu z osobna życzę zdrowych, pogodnych
i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
Niech ten magiczny czas, przy dźwięku kolęd, zapachu świątecznych potraw i choinki, obfituje spotkaniami
z tymi, których kochacie.
Piernikowa chatka:
1000 g mąki pszennej
350 g margaryny/masła
1 jajo
200 g ciemnego cukru (najlepiej muscovado)
150 g płynnego miodu/ golden syrupu
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
40 g przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie łyżka kakao
W garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem i miodem- do rozpuszczenia. Podgrzać,
do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu.Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy- mikserem bądź ręcznie.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 4-5mm i wycinamy z niego pożądane kształty. Ważne aby ściany domku zmierzyć, i delikatnie układać na blaszce- tak aby nie zmieniły swojego kształtu. Jeśli macie, warto użyć maty teflonowej i na niej bezpośrednio wałkować. Ciasto pieczemy ok 10 minut ww 180 stopniach- uwaga na początku jest miękkie,po chwili kruszeje.
Lukier królewski:
2 białka (40 g)
około 400 g cukru pudru
2 białka (40 g)
około 400 g cukru pudru
Białka ucieramy z cukrem pudrem (ważne aby go najpierw przesiać) na lśniącą masę, nie
powinno być w ni żadnych grudek. Lukier powinien być gęsty, trudno to wytłumaczyć opisowo- po prostu trzeba sprawdzać na bieżąco jak się zachowuje i czy można na nim bez problemu pracować.
Ważne aby poszczególne elementy, sklejać po zaschnięciu ścianek.
Do dekoracji można wykorzystać różnego rodzaju posypki cukrowe czy waflowe jak i po prostu puder.
Do lukru możecie również dodać barwnik- pamiętajcie jednak, że rozrzedzi on masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena