Z ciasta kruchego można wyczarować tyle dobroci. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z nadzieniem ze śliwek i jabłek. Idealne na święta jak i na co dzień.
Kruche ciasto ze śliwkami i jabłkami
Składniki (na dużą blachę)
6 żółtek
1,5 kostki masła/ margaryny/lub pół na pół
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany kwaśnej
Nadzienie:
ok 2-3 duże kwaśne jabłka ,1 kg śliwek + 2 łyżki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki cukru pudru/ drobny kryształ
szczypta cynamonu do jabłek
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem. Dodajemy puder oraz cukier waniliowy, posiekane masło,śmietanę oraz żółtka. Całość siekamy nożem a następnie zagniatamy. Ciasto ma być miękkie i elastyczne- konsystencją przypominające modeline/plastelinę. Jeśli się sypie- dodajemy odrobinę masła/żółtka/lub śmietanę.
Dzielimy na 2 części (jedna przeznaczona na spód była u mnie troszkę większa). Warto gotowe ciasto odstawić do zamrażarki/lodówki aby się schłodziło. Następnie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Większą część wałkujemy i wykładamy do formy. Następnie wykładamy najpierw obtoczone w mące i cukrze śliwki a na nie pokrojone w cząstki/plasterki jabłka (dodatek cynamonu nie jest konieczny ale ciekawie smakuje) i drugą warstwę ciasta.Gotowe ciasto, wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut.
Po przestudzeniu pudrujemy.
Uwielbiam takie połączenia ;-)
OdpowiedzUsuń