piątek, 18 grudnia 2015

Sero-makowiec na kruchym cieście.





Wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć makowca, jak i sernika. A gdyby tak te dwa ciasta połączyć w jedno:)? Zyskacie oszczędność w pieczeniu i fani tych dwóch ciast będą wniebowzięci gdy zobaczą na talerzyku podwójną słodką przyjemność.

Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT

Świąteczny sero-makowiec



Na ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
150-180 g masła
  3 żółtka
1/3 szklanki pudru


Z podanych składników wyrabiamy  szybko kruche ciasto i odstawiamy  na minimum  godzinę do lodówki, albo zamrażarki. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część,  ścieramy na tarce bezpośrednio na blaszkę (średnica 20 cm) wyłożoną pergaminem i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na ok. 8-10 minut do lekkiego podpieczenia.
Masa serowa:
300 g sera półtłustego-  trzykrotnie zmielonego
100 g masła
Ok. ½ szklanki cukru pudru (do smaku)
1 łyżka cukru z wanilią
3 żółtka małe
3 białka małe
1        proszek budyniowy śmietankowy/ waniliowy
                              opcjonalnie zapach śmietankowy/waniliowy ok. 40 g
                                1 łyżeczka mąki pszennej



Masło ucieramy wraz z pudrem na puch i stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy partiami  zmielony ser i nadal ucieramy. Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec cukier waniliowy  i delikatnie łączymy z masą serową. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę ciasta kruchego i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut do podpieczenia, ser ma się lekko ściąć.

Masa makowa:
150 g suchego maku- sparzonego i minimum dwukrotnie zmielonego
2 jaja
0,60-80 g cukru
1 łyżka miodu
50 g masła
1 jabłko starte na tarce z ”dużymi  oczkami”
2  łyżki bułki tartej
1  czubata łyżeczka manny
 około 80 g drobno posiekanych bakalii: orzechy, rodzynki, suszone morele i skórka z pomarańczy
 zapach migdałowy/pomarańczowy

Masło ucieramy wraz z cukrami (na początku polecam zostawić trochę cukru, i w razie konieczności dosłodzić) a następnie dodajemy żółtka, miód i stopniowo mak cały czas ucierając. Pod  koniec dodajemy bułkę tartą, mannę oraz bakalie i mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszając dodajemy do masy makowej. Jako ostatnie dodajemy starte jabłko. Sprawdzamy słodkość i dodajemy odrobinę olejku migdałowego lub pomarańczowego i mieszamy. Gotową masę wykładamy na wyjęty w tym momencie sernik i na wierzch ścieramy pozostałą ilość ciasta. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Ciasto ma być rumiane Po upieczeniu i wystudzeniu oprószamy pudrem.


2 komentarze:

  1. Dwa świąteczne smaki w jednym, pyszna propozycja!
    A magazyn w którym umieściłaś swój przepis piękny! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja.I jak ładnie wygląda. Nie piekłam wcześniej tego ciasta, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena