Wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć makowca, jak i sernika. A gdyby tak te dwa ciasta połączyć w jedno:)? Zyskacie oszczędność w pieczeniu i fani tych dwóch ciast będą wniebowzięci gdy zobaczą na talerzyku podwójną słodką przyjemność.
Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT
Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT
150 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
150-180 g masła
3 żółtka
1/3 szklanki pudru
Z podanych składników
wyrabiamy szybko kruche ciasto i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, albo zamrażarki. Po tym
czasie, ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część, ścieramy na tarce bezpośrednio na blaszkę
(średnica 20 cm) wyłożoną pergaminem i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do ok 180 stopni na ok. 8-10 minut do lekkiego podpieczenia.
Masa serowa:
300 g sera półtłustego-
trzykrotnie zmielonego
100 g masła
Ok. ½ szklanki cukru pudru (do
smaku)
1 łyżka cukru z wanilią
3 żółtka małe
3 białka małe
1
proszek budyniowy śmietankowy/ waniliowy
opcjonalnie
zapach śmietankowy/waniliowy ok. 40 g
1 łyżeczka mąki
pszennej
Masło ucieramy wraz z pudrem na puch i stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy partiami zmielony ser i nadal ucieramy. Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec cukier waniliowy i delikatnie łączymy z masą serową. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę ciasta kruchego i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut do podpieczenia, ser ma się lekko ściąć.
Masa makowa:
150 g suchego maku- sparzonego i
minimum dwukrotnie zmielonego
2 jaja
0,60-80 g cukru
1 łyżka miodu
50 g masła
1 jabłko starte na tarce z
”dużymi oczkami”
2 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżeczka manny
około 80 g drobno posiekanych
bakalii: orzechy, rodzynki, suszone morele i skórka z pomarańczy
zapach migdałowy/pomarańczowy
Masło ucieramy wraz z cukrami (na początku polecam zostawić trochę cukru, i w razie konieczności dosłodzić) a następnie dodajemy żółtka, miód i stopniowo mak cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy bułkę tartą, mannę oraz bakalie i mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszając dodajemy do masy makowej. Jako ostatnie dodajemy starte jabłko. Sprawdzamy słodkość i dodajemy odrobinę olejku migdałowego lub pomarańczowego i mieszamy. Gotową masę wykładamy na wyjęty w tym momencie sernik i na wierzch ścieramy pozostałą ilość ciasta. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Ciasto ma być rumiane Po upieczeniu i wystudzeniu oprószamy pudrem.
Dwa świąteczne smaki w jednym, pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńA magazyn w którym umieściłaś swój przepis piękny! Gratuluję!
Fajna propozycja.I jak ładnie wygląda. Nie piekłam wcześniej tego ciasta, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń