U kogo jeszcze nie pachnie świętami, piernikiem, polecam szybciutko zrobić taką domową przyprawę. To naprawdę nic trudnego, zwłaszcza jeśli część przypraw użyjecie w wersji sproszkowanej- polecam tak zrobić zwłaszcza z goździkami, czyszczenie młynka graniczy z cudem:)
Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT
Przyprawa do
pierniczków
Ok. 5 łyżeczek suszonego, tartego imbiru
6 lasek cynamonu
1 starta gałka muszkatołowa
1 ½ łyżeczki całych goździków/ albo łyżeczka z czubkiem sproszkowanych
2 łyżeczki ziaren kardamonu
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
¼ łyżeczki ziaren pieprzu
ziarna wyłuskane z
1,5 gwiazdek anyżu
Wszystkie przyprawy (te w kawałkach/ziarnach) rozdrabniamy
kolejno w moździerzu bądź za pomocą
młynka do uzyskania pożądanej
struktury. Następnie mieszamy z pozostałymi
przyprawami w formie sproszkowanej. Gotową przyprawę, przesypujemy do
suchego, szczelnego pojemniczka/słoika i przechowujemy w podobnych
warunkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena