To ciasto piekłam na ubiegłoroczne święta. Jest niezwykle aromatyczne. Miękki, ale jednocześnie wilgotny i sycący piernik a do tego gęsta masa bakaliowa, sprawiają, że przeniesiecie się do przysłowiowego siódmego nieba ...przyjemności i słodkości:) Masa pamięta czasy jeszcze mojej babci- bo przepis pochodzi z jej zeszytu.
Miodownik z masą sułtańską
3 szklanki mąki pszennej tortowej
300 ml mleka
250 g masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego
2 jajka
3 - 4 łyżki miodu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie/1 czubata łyżeczki sody oczyszczonej
1czubata łyżeczka przyprawy do piernika
Na masę:
po 100 gram drobno posiekanych:
orzechów włoskich, migdałów,
namoczonej przez kilka godzin skórki pomarańczowej,
suszonych moreli, figi
po 50 gram:
suszonej żurawiny, sezamu, śliwki suszonej, rodzynek
2 drobno pokrojone, pozbawione skórki pomarańcze
5o gram masła
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
Polewa:
100 gram gorzkiej czekolady rozpuszczone z 2 łyżkami kremówki
Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte, aby miały zbliżoną temperaturę.Formę (dużą prostokątną),wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem..
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło z cukrem i z miodem -tylko do rozpuszczenia. Po ok. 2 ,minutach od zdjęcia z palnika dodajemy kolejno mleko, sodę i roztrzepane jaja.Wszystko energicznie mieszamy drewnianą/silikonową łyżką. Następnie cały czas delikatnie już mieszając dosypujemy mąkę, tak aby nie powstawały grudki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut (najlepiej piec z funkcją od dołu a pod koniec przełączyć na opcję góra-dół) włożony drewniany patyczek powinien być suchy.
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło z cukrem i z miodem -tylko do rozpuszczenia. Po ok. 2 ,minutach od zdjęcia z palnika dodajemy kolejno mleko, sodę i roztrzepane jaja.Wszystko energicznie mieszamy drewnianą/silikonową łyżką. Następnie cały czas delikatnie już mieszając dosypujemy mąkę, tak aby nie powstawały grudki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut (najlepiej piec z funkcją od dołu a pod koniec przełączyć na opcję góra-dół) włożony drewniany patyczek powinien być suchy.
Wykonanie masy:
Z cukru i wody gotujemy syrop, do którego dodajemy skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażymy, często mieszając aż utworzy się dosyć gęsta konfitura ( nie należy jej też zbyt długo smażyć, bo nie otrzymamy później odpowiedniego nadzienia. W drugim garnku gotujemy miód z masłem i dodajemy posiekane bakalie i całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy masę pomarańczową i całość zagotowujemy. Po ok. 2 minutach od zdjęcia z palnika, wykładamy na ciasto. Miodownik, można również przekroić wzdłuż i posmarować masą.i przykryć drugim blatem. Nadzienie można wykorzystać również do innych pierników- np. staropolskiego. Po przestudzeniu ciasto dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypkami/bakaliami.
Chętnie zrobię,. pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń