Dziś mam dla Was przepis który przypomina mi moje dzieciństwo. Pyszne orzeszki nadzieniem z mleka w proszku. Pięknie zapakowane, będą stanowić doskonały prezent dla bliskich.
Orzeszki z nadzieniem z mleka w proszku
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody
250 gram masła
Szczypta soli
1 łyżka gęstej śmietany
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta
odrywamy kawałki, z których formujemy kuleczki o wielkości około 1 cm.
Ciasteczka możemy przygotować w specjalnej patelni, urządzeniu do wypieku czy
też w tradycyjnych metalowych foremkach do wypieku w piekarniku.
Masa:
½ szklanki wody
½ kostki masła/margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Kilka kropel aromatu rumowego
Wodę, cukier, kakao i masło zagotowujemy na wolnym ogniu.
Gorącą masę zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, jednocześnie ciągle
ucierając masę mikserem. Na koniec
dodajemy aromat oraz orzechy i dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do polówek
orzeszków i przykrywamy drugą połówką. Ciasteczka sklejamy i nożykiem usuwamy
nadmiar masy z ich brzegów. Gotowe słodkości, przechowujemy w
szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
ale one muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńbo są!:) szczerze polecam
Usuń