wtorek, 15 listopada 2016

Pudding z tapioki z jagodami






Dziś  mam dla Was pomysł na pyszny deser, które może być też podane na drugie śniadanie. Jeśli lubicie desery  konsystencją przypominające budyń, to jest coś dla Was. Kuleczki tapioki można przygotować na ulubionym mleku, ja użyłam kokosowego połączonego z mlekiem krowim.


Pudding z tapioki z jagodami


Jagody:


½ opakowania (150 g) jagód Poltino


2 łyżki brązowego cukru/miodu


130 ml wody


1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+50 ml wody do rozrobienia mąki


Jagody zagotowujemy wraz z cukrem i większą porcją wody i gotujemy kilka minut do lekkiego zgęstnienia. Pod koniec dodajemy skrobię rozpuszczoną w wodzie i zagotowujemy.

Pudding:
                                            250 ml mleka kokosowego

200 ml mleka krowiego

6 łyżek tapioki polecam drobniejszą, chociaż ja tym razem użyłam grubszej (o średnicy ok 5-7 mm)


Do mleka wsypujemy tapiokę. Jeśli używamy tą o większej średnicy, należy  namoczyć ją wcześniej przez minimum 40 minut w mleku i dopiero zagotować na wolnym ogniu pudding (cały czas mieszając), przy tapioce drobnej ( taka o średnicy kuleczek ok. 3 m) wstępne namaczanie nie jest konieczne, albo wystarczy ok. 15-20 minut a później już tylko zagotować.

Do słoiczków przekładamy warstwę jagodową a na nią pudding, wierzch dekorujemy wiórkami z ciemnej czekolady, albo kakao i jagodami.
Tak przygotowane deserki z powodzeniem możemy zabrać ze sobą do pracy, czy na uczelnię. 



*wpis powstał przy współpracy z marką Poltino


2 komentarze:

  1. pychotka :) na takie desery zawsze mam apetyt

    OdpowiedzUsuń
  2. Arek00:01

    Żeby mi ktoś robił takie śniadania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena