środa, 7 września 2016

Tort krówka malinowo-jeżynowy



Dziś mam dla Was przepis na torcik, który przygotowałam ostatnio mojej 2-latce na urodziny. Dekoracja miała być troszeczkę inna,  w zamyśle cały tort miał być pokryty masą cukrową, ale mój mały pomocnik szybko wstał i baaardzo chciał mi pomagać. Mimo wszystko jestem z niego zadowolona, nawet jeśli nie jest idealny Gościom i jubilatce smakował więc czego chcieć więcej.




Tort krówka malinowo-jeżynowy

Składniki na ciasto:


  jaj


  3/4 szklanki cukru 

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej


4 łyżki mąki ziemniaczanej




Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy  aż piana będzie sztywna  stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy żółtka i razem chwilę ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do okrągłej formy- moja miała średnicę ok.26 cm-. Pieczemy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 równe części. Ciasto możemy  przygotować dzień wcześniej.
 Masa :

  750 ml kremówki

300 gram malin u mnie Poltino

  3 łyżki cukru waniliowego 

cukier puder do smaku

250 g serka mascarpone 

200 gram świeżych jeżyn + opcjonalnie 50 gram jagód

  3  łyżeczki (z czubkiem)  żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku



Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec cukier- ubijamy na sztywno do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy mascarpone i sprawdzamy czy jest wystarczająco dla nas słodkie- dosładzamy ewentualnie pudrem i chwilę miksujemy. Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlewamy przestudzona żelatynę.  Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zmiksowane maliny do drugiej jeżyny.
Dodatkowo :
poncz: ok. 300 ml ( np. sok z cytryny, woda i cukier/sok z brzoskwiń z puszki odrobina soku z cytryny i woda)
1 mały słoiczek dżemu np. wiśniowego
1 duży budyń o smaku krówkowym przygotowany na 600 ml mleka( po przestudzeniu  miksujemy na gładką masę z 220 g  masła)
masa cukrowa do obłożenia: ok 200 gram + barwniki
1 łyżka kakao
posypka czekoladowa 
Przełożenie:
Pierwszy blat smarujemy ponczem i wykładamy dżem oraz masę malinową. Przykrywamy drugim biszkoptem, nakrapiamy ponczem i wykładamy drugą masę i kładziemy ostatni blat (delikatniej nasączony). Delikatnie przyciskamy, wyrównujemy brzegi. 
Wierzch tortu dekorujemy według uznania. Ja obłożyłam go masą krówkową do części dodałam ciemnego kakao i zrobiłam na nim łatki imitujące skórę krówki. Dodatkowo widelcem nadałam odpowiednią strukturę.

Z masy cukrowej wykonałam mordkę krowy wycinając odpowiednie kształty.




*wpis powstał przy współpracy z marką Poltino

2 komentarze:

  1. Cudna ta krówka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania O.23:02

    Prześliczny!! Zrobiłam właśnie córce nie wyszedł taki łądny ale na pewno będzize smaczny:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena