środa, 7 października 2015

Puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami i borówkami



Wracam do Was kochani. Mój komputer odszedł na emeryturę.. hm a może gdzieś dalej bo nie wiem czy da się go jeszcze jakoś wskrzesić:(Dziś piszę do was z nowego sprzętu- oby posłużył dłużej,no w najgorszym przypadku  przynajmniej tyle co poprzednik.

Dziś mam dla Was kolejne jesienne ciasto, które przygotujecie w kilka chwil. Korzystajcie póki mamy jeszcze  na straganach śliwki.

Puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami i borówkami 

 


200 ml gęstego jogurtu naturalnego

                                                                1 łyżka gęstej śmietany 18-22%

80 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego

200 g mąki pszennej (tortowej) 

  2 łyżki mąki ziemniaczanej

  3/4 szklanki cukru

 2 jaja

1 łyżeczka sody oczyszczonej

ok. 200 g śliwek i kilkanaście borówek

Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej misy wsypujemy cukier, wlewamy olej i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietanę i jogurt  i również chwilę mieszamy. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę z sodą i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do okrągłej blaszki o średnicy ok.20-22 cm a na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Po przestudzeniu, ciasto możemy oprószyć pudrem. 




2 komentarze:

  1. Nie tylko pyszne, ale i pięknie wyglądające. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm mm...uwielbiam śliwki i ciasta jogurtowe. Mniami :)
    www.sylwiaszewczyk.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena