wtorek, 2 czerwca 2015

Green pudding z tapioki





Dziś mam dla was pomysł na pyszny i zarazem bardzo efektowny deser:). Tapiokę wykorzystuję w swojej kuchni stosunkowo od niedawna, ale bardzo lubię po nią sięgać.nie byłabym sobą gdybym nie próbowała kolejnych produktów i tym razem postanowiłam wykorzystać tapiokę w kolorze nadziei. Te wdzięczne kuleczki pozyskiwane są z korzenia manioku, zawierają lekkostrawne węglowodany, nie zawierają glutenu, są  hypoalergiczne i stanowi doskonałą bazę między innymi  do deserów.

Zapraszam Was na inny deser z jej użyciem jeszcze tutaj 

Przypomina Wam również i jednocześnie zapraszam do obejrzenia magazynu, który miałam przyjemność współtworzyć:) Jest w nim w nim aż 6 moich przepisów:)



Green pudding z tapioki


250 ml mleczka kokosowego

250 ml mleka 3,2%

5 łyżek drobnej, zielonej  tapioki 

1 łyżka cukru waniliowego

DODATKOWO:

Kilka gałązek świeżej mięty

50 gram czekolady do dekoracji

owoce do dekoracji-  np. kiwi

Tapiokę zalewamy mleczkiem, dodajemy kilka gałązek mięty (pudding uzyska przyjemnego orzeźwiającego aromatu)  i odstawiamy na ok.30 minut. Następnie nastawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 20 minut dosładzając pod koniec. W połowie gotowania  wyjmujemy mięte. Pamiętajcie aby nie odchodzić od palnika, pudding należy często mieszać. Nasz słodki deser będzie gotowy gdy perełki staną się szkliste i przyjemnie miękkie.

Na dno pucharków przekładamy ulubione owoce, ja sięgnęłam po kiwi. Pudding przekładamy do pucharków. Na wierzch wykładamy drugą porcję kiwi, czekoladę  i kilka listków świeżej mięty. 





1 komentarz:

  1. Jeju co za pyszności! Jak to pięknie wygląda! Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena