czwartek, 18 czerwca 2015

Truskawkowy torcik na cieście kisielowym





Dziś mam dla Was propozycję na ciasto, które pierwotnie jest przepisem na ciasto babkowe, ale zrobiłam z niego bogatszą wersję przekładając go masą i dekorując owocami. Dzięki dodatkowi oleju, ciasto ma zwartą konsystencję i jest odpowiedni wilgotne, natomiast dodatek kisieli, sprawia że jego aromat przybiera zapachu owców. Jeśli chcecie aby ciast miało intensywną barwę należałoby sięgnąć po dodatkowy barwnik. Użyłam kisieli z naturalnymi składnikami zwłaszcza barwnikami i ciasto nie przybrało pięknego truskawkowego koloru, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało:).

 Truskawkowy torcik na cieście  kisielowym





Składniki ciasta

1 szklanka mąki pszennej 

 1 szklanka kisieli np. truskawkowych

  6 jaj dużych

3/4 szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ew. kilka kropel aromatu np. truskawkowego/pomarańczowego itp.



Jaja wybijamy do naczynia i ubijamy na puszystą masę.Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, proszek i kisiel  i delikatnie  mieszamy drewnianą/ silikonową łyżką  i przekładamy do prostokątnej formy. Następnie wlewamy olej i delikatnie łączymy. Ciasto przekładamy do okrągłej formy- (26 cm śr.) i pieczemy ok.45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu- pod koniec przełączamy dopiero na górę i dół). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia a następnie dzielimy na trzy części.

 

Masa kremowa:

1 budyń śmietankowy ugotowany na 0,5 l mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru  i 2 łyżek mąki pszennej

180 gram miękkiego masła

350 ml ubitej śmietany kremówki

ewentualnie cukier puder do smaku


Ugotowany budyń całkowicie studzimy. Masło i budyń powinny mieć zbliżoną temperaturę, aby masa się nie zważyła. Do wysokiej misy przekładamy masło i ucieramy do puszystości, następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do przygotowanej masy dodajemy ubitą w drugim naczyniu śmietanę kremówkę- również partiami uważając aby masa się nie zważyła.
Do przygotowanego kremu można dodać odrobinę likieru- np kokosowego.
Dodatkowo potrzebujemy:
dżem do przełożenia u mnie słoiczek o poj. 250 ml z czarnej porzeczki oraz truskawki do dekoracji- ok. 300 gram

 Przełożenie:
Pierwszy blat->warstwa dżemu z czarnej porzeczki-> 1/3 masy-> drugi blat->warstwa dżemu ->1/3 masy->trzeci blat->pozostała część masy wyłożona również na boki Na wierzch wykładamy świeże owoce zanurzone uprzednio w tężejącej galaretce.





Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki.


 http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.

1 komentarz:

  1. Mmmm , ale apetyczne :D
    Aż ślinka cieknie od samego patrzenia!
    Ciągle możesz jeszcze zarejestrować się na Fooder i powalczyć o dodatkową nagrodę :)
    Zapraszam :)
    http://ostra-na-slodko.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena