czwartek, 13 listopada 2014

Torcik czekoladowy z serkowym nadzieniem

 

Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe przełożyłam tym razem masą na bazie serka naturalnego. Torcik smakuje wyśmienicie. Masa jest odpowiednio słodka i wraz z dżemem  ananasowym tworzy doskonałe połączenie.Szczerze polecam

Wilgotny torcik czekoladowy z serkowym nadzieniem

250 g mąki pszennej

250 g cukru

70 g ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)

1  łyżeczka sody ( z lekkim czubkiem)

2 jajka duże

250 ml mleka

 250 g wrzącej wody

125 ml leju roślinnego

2-3 łyżki rumu albo kilka kropel aromatu rumowego

Masa :

300 ml kremówki

1 opakowanie serka Arla Apetina naturalny 

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku

cukier waniliowy do smaku

2-3 krople olejku pomarańczowego

dodatkowo:

2 mleczne czekolady

120 ml kremówki

posypka cukiernicza

4-5 łyżek dżemu ananasowego



Do wysokiej misy wkładamy wszystkie  produkty (na ciasto) oprócz wody i mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając dolewamy wrzątek. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna, ale taka ma być.Ciasto przelewamy  do średniej tortownicy (24-26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.170-180 stopni na około 40 minut. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na pół i smarujemy  dżemem ananasowym.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo serek . Dosładzamy do smaku cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną dokładnie żelatynę.Wykładamy masę i przykrywamy drugim krążkiem.
Polewa: Kremówkę zagotowujemy i gorącą zalewamy połamaną czekoladę dokładnie mieszając rózgą (jeśli masa nie połączy się od razu należy ją jeszcze chwilę ogrzać). Lekko przestudzony ganache wylewamy na torcik ustawiony na kratce (pod spód układamy pergamin aby czekolada mogła swobodnie spłynąć. Przestudzony tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy posypką cukierniczą albo pozostawiamy tylko w czekoladzie.


 http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dania-z-serkami-kremowymi#


2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję że do mnie wpadłaś :)))Ciasto z pewnością przepyszne..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena