poniedziałek, 18 czerwca 2012

Zieleni sie..nie tylko na dworze


Zielono na dworze, więc dziś będzie też zielono na talerzu:)) A to za sprawą zielonego groszku. Pyszny krem, o interesującej zielonej barwie:)) Warto spróbować

 


 


  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 3 trójkąciki Hochland biało czerwony (2 śmietankowe i 1 z pomidorami)
  • 100 ml. śmietany kremówki
  • 150 gram zielonego groszku
  • 10-12 grzanek
  • mała cebulka
  • 2 łyżki śmietany jogurtowej
  • 1 łyżka masła
 Sposób wykonania: na patelni zeszklić rozdrobnioną cebulę(na maśle). Do gotującego się bulionu dodać groszek zielony (pozostawiając kilka sztuk do przybrania) i cebulkę. Chwilę pogotować. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Serki połączy wraz z kremówką (serki można rozpuścić w odrobinie  bulionu) i powoli wlewać do bulionu, cały czas mieszając. Zagotować i doprawić. Przelać do miseczek - na wierzch wyłożyć kromeczki grzanek (można też zamienić na groszek ptysiowy). Ze śmietany jogurtowej zrobić małe kleksy. Na kromki można też dodatkowo zetrzeć troszkę sera np. wędzonego, co nada całości ciekawego smaku.

Smacznego:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena