Zielono na dworze, więc dziś będzie też zielono na talerzu:)) A to za
sprawą zielonego groszku. Pyszny krem, o interesującej zielonej
barwie:)) Warto spróbować
- 1 litr bulionu drobiowego
- 3 trójkąciki (2 śmietankowe i 1 z pomidorami)
- 100 ml. śmietany kremówki
- 150 gram zielonego groszku
- 10-12 grzanek
- mała cebulka
- 2 łyżki śmietany jogurtowej
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania: na patelni zeszklić rozdrobnioną cebulę(na maśle). Do
gotującego się bulionu dodać groszek zielony (pozostawiając kilka sztuk
do przybrania) i cebulkę. Chwilę pogotować. Całość dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Serki połączy wraz z kremówką (serki można rozpuścić w odrobinie bulionu) i powoli wlewać do bulionu,
cały czas mieszając. Zagotować i doprawić. Przelać do miseczek - na
wierzch wyłożyć kromeczki grzanek (można też zamienić na groszek
ptysiowy). Ze śmietany jogurtowej zrobić małe kleksy. Na kromki można
też dodatkowo zetrzeć troszkę sera np. wędzonego, co nada całości ciekawego smaku.
Smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena