piątek, 15 czerwca 2012

Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Uwielbiam kuchnią włoską. Ten, makaron, trochę w wersji spolszczonej też jest pyszny a dodatkową zaletą jest szybkość wykonania. Idealne jeśli nie mamy czasu na przygotowanie czegoś skomplikowanego.



Składniki 
0,5 opakowania makaronu penne,
200 gram szpinaku świeżego
150 śmietana kremówki
100 gram pierś z kurczaka usmażonej,
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego,
2 sztuki serka topionego z pomidorami,
sól/pieprz,
ząbek czosnku,
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka masła
100 ml wina białego

Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu lub do uzyskania pożądanej miękkości. Szpinak dusimy wraz z roztartym czosnkiem na maśle. Podlewamy pod koniec śmietanką i dodajemy serki, wino oraz doprawiamy.Na koniec dosypujemy szczypiorek. Na ugotowany makaron wykładamy sos i kawałki usmażonego kurczaka ( np. w przyprawie do kurczaka lub innej ulubionej)i przyozdabiamy. Danie podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena