Wczoraj oglądając mecz od początku miałam nadzieję, że nasi piłkarze wreszcie strzelą piłkę w światło bramki-skutecznie, niestety z minuty na minutę grali niestety coraz słabiej i oczekiwanych goli nie było. A szkoda. Z serca im tego życzyłam i wierzyłam że uda im się zajść w tych mistrzostwach trochę dalej. Przykro, nie udało się może następnym razem. Na pewno następnym:)))Mimo wszystko dziękuje i za te emocje:))Mimo wszystko nie mogę uwierzyć że to już koniec:(((Dobrze że z inną piłką-graną ręką idzie nam znacznie lepiej:)) Z czego niezmiernie się cieszę:))
Na osłodę coś słodkiego:)Z dedykacją dla piłkarzy i wiernych kibiców. Niech przypomną się im piękne chwile z życia:))
Tradycyjny smak, który przywołuje na myśl najpiękniejsze chwile -spotkania z bliskimi, rozmowy z mamą, chwile spędzone z babcią:))
Serniczek Marlenki
Składniki
- 1,5 kg tłustego lub półtłustego era twarogowego, zmielonego dwu lub trzykrotnie
- 400 g Cukru Królewskiego
- 1 cukier waniliowy
- 8 dużych jaj - białka i żółtka oddzielnie
- 1 kostka masła - 250 g, 2 opakowania budyniu śmietankowego (waniliowego)
- 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
- ulubione bakalie - rodzynki lub skórka pomarańczowa-2-3 łyżki
-
- Na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 200g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć w miarę możliwości taką samą temperaturę. Warto przed przygotowaniem wyjąć ok.1 godz. wcześniej z lodówki. Twaróg -przemielić. Przełożyć do robota (czy też do misy i ucierać mikserem) dodać do niego 1 kostkę masła i dalej ucierać. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do masy serowej i chwilę miksować. Do masy dodać resztę składników: budynie cukier wanilinowy. Zmiksować.
Kremówkę ubić. Tak samo postąpić z białkami. Ubitą śmietanę oraz białka, delikatnie wmieszać do masy serowej. Można dodać ulubione bakalie.
Formę (dużą prostokątną / kwadratową ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jasne wyjąć z lodówki i rozwałkować. Delikatnie przenieść do brytfanny. Wylać masę serową i wyrównać. Ciasto brązowe wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tartce- równomiernie pokrywając powierzchnię ciasta.
Piec w temperaturze 170ºC około 60-70 minut. Studzić przy delikatnie uchylonym piekarniku.
Można odstawić po przestudzeniu do lodówki..Talerz polałam delikatnie miodem z mniszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena