poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami, kaszą jaglaną i serkiem


Póki na straganach są jeszcze jagody zróbcie pyszne pierogi. Zamiast jagód można też użyć innych owoców np. maliny, jeżyny czy borówki.

 Pierogi z jagodami, kaszą jaglaną i serkiem

 

Pierogi 

składniki:
 
  2 szklanki  mąki pszennej poznańskiej
1-2 jaja
ok .1 szklanki jagód
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok. 300-400ml  ciepłej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania serka jagodowego z maliną/ bądź 200 gram półtłustego twarogu
1 łyżka oleju
ok.500-600 ml mleka
do dekoracji (całość miksujemy):
150 ml jogurtu naturalnego
miód/cukier do smaku
1/2 szklanki jagód

Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie- dodajemy łyżkę oleju i jajko. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę. W zależności od mąki może być jej więcej lub mniej- ciasto ma być elastyczne. Przykrywamy je  ściereczką i odstawiamy  na ok. 15-30 minut. W międzyczasie nastawiamy w dużym garnku wodę- którą solimy i dodajemy 1 łyżkę oleju.

  Farsz: Kaszę podprażamy na suchej patelni a następnie dokładnie płuczemy. Gotujemy na sypko na mleku. Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, owocami i ewentualnie 1/2 rozkłóconego jaja.  Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto wałkujemy  na kilka mm grubości. Szklanką z cienkim rantem wycinamy kółka i na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania). Z ciasta formujemy maleńkie sakiewki, albo lepimy tradycyjne małe pierożki. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1,5-2 minut od  wypłynięcia na wierzch.

Gotowe pierogi polewamy  zmiksowanym jogurtem i posypujemy  jagodami i  kleksami jogurtu.


1 komentarz:

  1. O mamusiu, jak one bajecznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena