niedziela, 25 marca 2018

Trufle kokosowe


Czy znacie mąkę kokosową? Jeśli nie, koniecznie zaopatrzcie się w nią na najbliższych zakupach. Jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, nie zawiera kwasu fitynowego (występującego w zbożach), co wpływa na większą przyswajalność witamin i składników  mineralnych, poza tym zawiera sporą ilość błonnika. Jej ogromną  zaletą  (oprócz pięknego zapachu) jest również możliwość wykorzystania  na zimno, nie wymaga bowiem obróbki termicznej, dlatego można jej dodawać do deserów takich jak te trufelki.

 Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu Magazynu Aromat


Trufle kokosowe
200 g gorzkiej czekolady (min.70%)
150 ml śmietanki
Ok 1-1,5 szklanki mąki kokosowej
35 g oleju kokosowego/masła
Opcjonalnie -2 łyżki ulubionego alkoholu.
Do obtoczenia mąka wymieszana z wiórkami kokosowymi
Kremówkę zagotowujemy (ale wyłączamy gdy zacznie się gotować). Po chwili dodajemy rozdrobnioną czekoladę i energicznie mieszamy. Dodajemy tłuszcz. Stopniowo dodajemy mąkę, do uzyskania pożądanej przez Was konsystencji, jedni bowiem lubią bardziej zwarte, inne miękkie, bardziej kremowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena