Czy znacie
mąkę kokosową? Jeśli nie, koniecznie zaopatrzcie się w nią na najbliższych zakupach.
Jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, nie zawiera kwasu fitynowego
(występującego w zbożach), co wpływa na większą przyswajalność witamin i składników
mineralnych, poza tym zawiera sporą
ilość błonnika. Jej ogromną zaletą (oprócz pięknego zapachu) jest również możliwość
wykorzystania na zimno, nie wymaga
bowiem obróbki termicznej, dlatego można jej dodawać do deserów takich jak te
trufelki.
Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu Magazynu Aromat
Trufle kokosowe
200 g gorzkiej czekolady (min.70%)
150 ml śmietanki
Ok 1-1,5 szklanki mąki kokosowej
35 g oleju kokosowego/masła
Opcjonalnie -2 łyżki ulubionego alkoholu.
Do obtoczenia mąka wymieszana z wiórkami kokosowymi
Kremówkę zagotowujemy (ale wyłączamy gdy zacznie się gotować). Po chwili
dodajemy rozdrobnioną czekoladę i energicznie mieszamy. Dodajemy tłuszcz.
Stopniowo dodajemy mąkę, do uzyskania pożądanej przez Was konsystencji, jedni
bowiem lubią bardziej zwarte, inne miękkie, bardziej kremowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena