Mam dla Was przepis na kolejną, pyszną babkę. Taka klasyczna ucierana, wzbogacona aromatem kawy i budyniu o smaku krówki. No co tu dużo mówić... jest naprawdę pyszna:)
Babka wielkanocna ucierana o smaku krówkowym
250 g masła (opcjonalnie jeśli wolisz margaryna lub pół na pół)
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek średniej wielkości
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 opakowania budyniu krówkowego (na 3/4 l)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kilka łyżek nadzienia malinowego (opcjonalnie dżem połączony z mąką ziemniaczaną)
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas ucierając. Suche składniki przesiewamy i łączymy z masą malano-jajeczną. Na koniec dodajemy kawę. Gotowe ciasto, przekładamy do dużej formy na babkę wykładamy odrobinę nadzienia malinowego- ie jest to jednak konieczne. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 170°C.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas ucierając. Suche składniki przesiewamy i łączymy z masą malano-jajeczną. Na koniec dodajemy kawę. Gotowe ciasto, przekładamy do dużej formy na babkę wykładamy odrobinę nadzienia malinowego- ie jest to jednak konieczne. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena