Pewnie wiele
z Was zna kaszę jaglaną. Przez wielu uważaną za królową kasz, bowiem jako jedyna z kasz ma właściwości zasadotwórczo dzięki
czemu jest uważana za idealny pokarm pomocny w profilaktyce nowotworowej. Ze względu na jej
właściwości oczyszczające, znalazła swoje miejsce również przy detoksykacji
organizmu. Mąka z kaszy jaglanej stanowi idealny dodatek zarówno do potraw wytrawnych
jak i przy produkcji deserów.
W babce, znajdziemy również
dodatek mąki konopnej, która jest kompletnym źródłem wszystkich 20 znanych aminokwasów,
w tym 9
niezbędnych aminokwasów (EAA), których nasz organizm nie jest w stanie sam produkować. Poza tym, dodaje energii, wzmacnia
odporność organizmu, przyspiesza
metabolizm, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi i ciśnienia i
Zmniejsza
zapalenie i objawy zapalenia stawów…a
to nie wszystkie jej zalety.
Babka
szpinakowo-jaglana
¾ szklanki cukru trzcinowego
250 ml kwaśnej śmietany/jogurtu
Duża garść świeżego szpinaku (blenderujemy ze śmietaną)
2 jaja
Ok. 1 szklanki mąki jaglanej
½ szklanki mąki konopnej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
½ oleju rzepakowego
Kilka kropel esencji pomarańczowej/cytrynowej
Wszystkie składniki wyciągamy ok.
30 minut wcześniej, aby nabrały zbliżonej temperatury. Do miski przelewamy jaja
i cukier a następnie dodajemy śmietanę zmiksowaną ze szpinakiem i całość
mieszamy. Kolejno dodajemy mąki wymieszane z sodą i olej mieszamy do
połączenia. Na koniec dodajemy olejek. Ciasto przekładamy do średniej wielkości
formy na babkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok
50-60 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu, babkę możemy udekorować
dodatkowo czekoladą czy też lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena