Leniwe, u niektórych znane pod nazwą pierogi leniwe, u nas funkcjonowały jako kluski leniwe, albo jeszcze częściej nazywaliśmy je leniuszki. Polecam Wam ten przepis. To idealna opcja na coś szybkiego przy sobocie. Ja podałam je z frużeliną na bazie wiśni- inni sięgali jeszcze po śmietanki/ jogurt, ale ja żadnych pierogów, klusków po prostu nie lubię jeść w połączeniu z takim dodatkiem:) .
Leniwe -kluski/pierogi leniwe
250 g tłustego białego sera
120 g mąki pszennej + 10 g na podsypywanie/ wyrobienie)
1 jajko
szczypta soli
pasta z wnilii odrobina
cukier ok. 2 łyżki
Na sos:
szklanka wiśni Poltino
200 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
cukier/miód do smaku
Wykonanie
Leniwe wrzucamy na wrzątek ( ja go odrobinę posoliłam i dodałam też trochę cukru), mieszamy i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię (od wypłynięcia jeszcze przez około 1,5 minuty)
Wiśnie podgrzewamy wodą i cukrem. W pozostałej ilości wody rozrabiamy proszek ziemniaczany i wlewamy do gotujących się wiśni- zagotowujemy.
Kluseczki podajemy z sosem wiśniowym oraz jak ktoś lubi ze śmietaną/jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena