Ciasto czekoladowe z porzeczkami i czekoladą
Bardzo lubię takie ciacha, takie jak u mamy:)Bez udziwnień, aromatyczne mięciutkie i zadowoli podniebienia najbardziej wyszukanych słodyczowych koneserów:)
Ciasto czekoladowe z porzeczkami i czekoladą
blaszka - ok 25x25 cm.
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1,5 szklanka ciepłego mleka (ok. 35 stopni)
2 duże jaja
4 łyżki kakao
2 łyżki dżemu porzeczkowego/powideł
1 łyżeczka sody(z czubkiem)
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Dodatkowo:
czekolada biała i mleczna
5 łyżek nadzienia porzeczkowego u mnie Poltino
1/2-3/4 szklanki porzeczek u mnie Poltino wymieszane w 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej
Wszystkie
płynne składniki wlewamy do misy i miksujemy- dodajemy pozostałe,
uprzednio przesiane składniki i chwilę miksujemy. Tak przygotowane
ciasto przelewamy do blaszki.
NA
wyłożone ciasto wykładamy w pewnych odstępach od siebie po odrobinie nadzienia porzeczkowego oraz wykładamy porzeczki. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena