Szukacie pomysłu na pyszne domowe mięsko idealne na kanapki? Koniecznie spróbujcie mojej propozycji. Do mięsa możecie dodać ulubione przyprawy. Jeśli korzystacie z gotowych mieszanek do mięsa, polecam te typowo ziołowe, bez zbędnych dodatków. Klops doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole w towarzystwie wyrazistych sosów, np. chrzanowego, czy tatarskiego.
Klops z mięsa wieprzowego
1,2 kg mięsa mielonego
1-2 ząbki czosnku
1 duża cebula podsmażona na łyżce masła
1sredniej wielkości marchew starta na dużych oczkach
sól i pieprz świeżo mielony- do smaku
zioła prowansalskie
opcjonalnie przyprawa do wieprzowiny/mięsa mielonego do smaku.
Wszystko dokładnie
wyrabiamy i przekładamy do dwóch forem
Masę mięsną
dobrze dociskamy (aby po upieczeniu nie powstały puste przestrzenie i oprószamy
jeszcze odrobiną ziół prowansalskich. Na wierzch układamy kilka listków laurowych. Pieczemy przez ok. godzinę w 170-180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena