Mam w domu fana tych kiełbasek,ich sukces jak i zresztą przy wszystkich potrawach aby wybrać takie o dobrym składzie- wtedy mamy już 70-90 % sukcesu:) Takie zapiekane białe kiełbaski to idealny pomysł na potrawę na wielkanocne śniadanie.
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
5 kiełbasek białych (surowych/opcjonalnie parzonych)
2 cebule
1 łyżka smalcu
przyprawy- np zioła prowansalskie/dalmatyńskie/majeranek
odrobina pieprzu i soli świeżo mielonej soli
ok 50 ml wody do podlania
Cebulę kroimy w piórka. Kiełbaski układamy w naczyniu i delikatnie oprószamy przyprawami- wykładamy cebulę oraz smalec. Formę z kiełbaskami przykrywamy/ bądź zabezpieczamy z wierzchu papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 45-55 minut- w zależności od piekarnika jak i wielkości kiełbasek).
Pod koniec pieczenia warto zdjąć górną warstwę (blaszkę/papier) aby kiełbaska mogła się trochę zarumienić.
Białą kiełbaskę podajemy najlepiej z chrzanem/ćwikłą będzie również idealnie pasować do zapiekanych ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena