wtorek, 12 lutego 2019

Krem brokułowo-porowy idealny na post warzywno- owocowy



Wiosna, lato coraz bliżej  a ta pora roku (zresztą tak naprawdę jak i każda:) jest bardzo dobrym czasem aby powalczyć o swoje zdrowie, kondycję  fizyczną jak i psychiczną, bo nic tak nie poprawia naszego samopoczucia jak życie w zgodzie ze sobą i zadowolenie jacy jesteśmy.

Składniki potrzebne do przygotowania kremu brokułowego:

1 brokuł ( u mnie taki nieduży)

1 mały por zwłaszcza zielona część 

1 marchewka średniej wielkości

1 pietruszka średniej wielkości

kawałek selera

kilkucentymetrowy kawałek pora

1 liść laurowy 

2-3 ziarnka ziela angielskiego

 sól himalajska do smaku

pieprz świeżo mielony

 przyprawa "jarzynka" (tylko suszone warzywa) naturalna

mały pęczek szczypiorku 

ulubiona dozwolona zielenina 

szczypta pikantnej papryczki chili

Do garnka wlewamy około 2 litrów wody ( w zależności od wielkości warzyw, wody może być więcej, jeśli też będziecie chcieli otrzymać rzadszą zupę, można dodać trochę wody również po ugotowaniu- i wkładamy warzywa korzeniowe listek laurowy i ziele i gotujemy aż warzywa będą już tylko delikatnie twarde i wtedy dodajemy brokuł a pod koniec gotowania jarzynkę i por.
Gdy warzywa będą wystarczająco dla nas miękkie, całą zupę blendujemy (usuwając wcześniej ziele i liście) i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami.




* Aby zaostrzyć smak zupy można dodać szczyptę pikantnej papryczki, albo wlać odrobinę kwasu z ogórków kiszonych.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Na 100% wypróbuję. Czekam na kolejny świetny wpis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena