sobota, 16 stycznia 2016

Sok owocowo-warzywny z owocem baobabu




W okresie zimowym  warto zadbać o dodatkową podaż witamin i składników mineralnych w naszej diecie. Warto również, zadbać o nasze zdrowie, nasz układ odpornościowy sięgając po produkty, które pomogą nam przezwyciężyć niejedną infekcję czy chorobę. Dlatego w najbliższym czasie chciałabym Wam zaproponować  4 produkty, których popularność  rośnie i które dzięki swoim właściwościom  śmiało można zaliczyć do żywności określanej mianem  ” Superfood”.
 

Jako pierwszy z tej grupy , polecam sproszkowany owoc baobabu, który szczególnie teraz , zimą będzie stanowić potężny zastrzyk energii i wspaniałe źródło witaminy C, błonnika, żelaza, wapnia, fosforu i potasu oraz przeciwutleniaczy. Baobab, nazywany drzewem życia, wpływa również na przemianę materii i wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami.

 Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT
Sok owocowo-warzywny   z owocem  baobabu

4 duże, soczyste jabłka

2 duże marchwie
1 grejpfrut
1 mango
1 buraczek ćwikłowy
2 brzoskwinie
1/2 cytryny
1 łyżeczka sproszkowanego baobabu

Wszystkie oczyszczone i podzielone  na mniejsze kawałki owoce oraz warzywa przekładamy kolejno do wyciskarki/sokowirówki. Sok mieszamy i dodajemy do niego sproszkowane owoce baobabu. W sezonie letnim, warto dodać jeżyny, truskawki czy maliny.

 





1 komentarz:

  1. A wiesz, że nie wiedziałam, że jest coś takiego jak sproszkowany owoc baobabu. Muszę wygooglować co zacz. A koktajl, to samo zdrowie. Solidna dawka witamin :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena