środa, 24 czerwca 2015

Konkurs z produktami Sante:) Zapraszam do udziału


Moi mili czytelnicy:) Kolejny raz mam dla Was niespodziankę w postaci konkursu. Tym razem nagrodami a zarazem inspiracją do przepisów konkursowych będą produkty marki Sante.) Zapoznajcie się proszę z zasadami zabawy:)
Latem nie za bardzo chce nam się spędzać czas w kuchni- zwłaszcza podczas upałów, ale coś jeść trzeba. Warto wtedy zamiast przygotowywać pracochłonne, ciężkie dania sięgnąć po lekką i szybką w wykonaniu kuchnię. 

A więc jaśniej i do dzieła:



Regulamin:
Konkurs organizuję ja, Marlena, autorka bloga Kuchnia Marlenity, a sponsorem nagród jest marka Sante.

Konkurs rozpoczyna się 25.06.2015r  i potrwa do 15.07.2015 do godz. 23 59.

Do wygrania są dwie równorzędne nagrody w postaci dużych paczek z produktami Sante (poniżej lista produktów jakie znajdą się w każdej z paczek- po jednej sztuce)




Baton Crunchy 40g

 Baton Crunchy 40g

 Baton Musli 40g

 Baton Energy Go On 50g

 Żurawina wielkoowocowa 100g

 Wafle ryżowe 110g

 Ciasteczka jęczmienne 135g

 Ciasteczka owsiane 135g

 Pieczywo chrupkie 150g

 Jagody Goji 150g

 Łuska gryczana 150g

 Len złoty mielony 200g

 Quinoa 250g

 Amarantus 250g

 Ksylitol 250g

Sezam 300g

 Musli 300g

 Ciecierzyca 350g

Soja 350g
             Kasza jaglana 350g

 Kasza kukurydziana 350g

 Granola 350g

 Sól różowa himalajska 350g

 Masło orzechowe 350 g

 Cukier trzcinowy Demerara 500g

 Co trzeba zrobić, aby wygrać jedną z nagród?



Napiszcie w komentarzu pod tym postem propozycje na zdrowe desery bądź dania:przekąski,śniadania,sałatki, propozycje obiadowe z wykorzystaniem minimum jednego produktu marki Sante, które przygotujecie  w maksymalnie 30 minut(ostatecznie może być 15 minut dłużej jeśli pojawi się pomysł na naprawdę coś mega pysznego:).


Do swoich przepisów możecie załączyć zdjęcia- będą one mile widziane,  przysyłajcie je pod adres kuchniamarlenity@gmail.com.  Przesłanie zdjęć, jest równoważne z tym, że  wyrażacie zgodę na zamieszczenie ich w galerii konkursowej utworzonej na profilu  Kuchni Marlenity.

Jedna osoba może wygrać jedną nagrodę. Zgłoszenia konkursowe pozostawiajcie pod tym postem.
Jedna osoba może zgłosić do trzech propozycji
, ale wszystkie w osobnych komentarzach, podpisane tym samym nickiem/imieniem. 

Zgłoszenia anonimowe, bez jakiegokolwiek nicku/imienia nie będą brały udziału w konkursie. Niedopuszczalne jest również zgłaszanie większej liczby prac posługując się fikcyjnymi kontami.

Zabronione jest umieszczanie prac do których nie posiada się praw autorskich.

 Zwycięzców wybiorę w terminie do 3 dni po zakończeniu konkursu a wyniki ogłoszę w osobnym poście. Laureaci będą  mieli dwa dni  na przesłanie swoich danych, po tym czasie, wybiorę inne osoby.

 Wysyłka nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski, w terminie do 14 dni od otrzymaniu adresów od wszystkich  zwycięzców.

Minimalna liczba zgłoszeń do tego aby rozstrzygnąć zwycięzców to 20 zgłoszeń konkursowych.

Wysyłką nagród  zajmuje się agencja reklamowa Synertime  i uczestnik biorąc udział w konkursie wyraża zgodę na przekazanie potrzebnych danych do wysyłki nagrody.

Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.

O wszelkich zmianach które mogłyby się pojawić,np. ewentualne przesunięcia terminu zakończenia, poinformuję wcześniej w tym poście. 

Będzie mi miło jeśli polubicie mój fanpage.


Zapraszam do zabawy i życzę wszystkim powodzenia i mam nadzieję że pojawi się wiele smacznych  propozycji:)

 

50 komentarzy:

  1. Składniki:
    - 2 duże cukinie
    -1 kubek kaszy jaglanej
    -200 g twarogu
    -passata pomidorowa
    -2 ząbki czosnku
    -łyżeczka curry
    -pół łyżeczki kurkumy, imbiru, pieprzu Cayenne, soli
    - kostka mozarelli

    Przepis:
    Cukinię kroimy i wykładamy nią dno szklanego naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i starty czosnek. Układamy naszą masę w naczyniu, a na nią jeszcze raz plastry cukinii. Na całość wylewamy passatę i staramy się, aby objęła ona wszystkie brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, ale 5 minut przed końcem wyjmujemy, żeby starkować na wierzch mozarellę. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Porcja starcza na 4 naprawdę głodne osoby ;)

    - Anna Gałaszewska

    OdpowiedzUsuń
  2. Czerwona porzeczka pod kruszonką z sezamem
    Składniki na ciasto (kruszonkę):
    250 gram mąki pszennej
    120 gram cukru
    150 g masła
    50 g sezamu

    Składniki na nadzienie:
    500 gram czerwonej porzeczki
    130 gram cukru
    10 gram mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:
    Masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier wyrobić ręcznie na kruszonkę, odstawić.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę, wymieszaną z uprażonym na suchej patelni sezamem :).

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do czasu az kruszonka się ładnie zarumieni.
    Najlepiej podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi

    OdpowiedzUsuń
  3. Produkty potrzebne:

    ogórek 1/4Sztuki
    papryka 1/2Sztuki
    pomidory 1/2Sztuki
    sałata lodowa 1/2Sztuki
    pierś z kurczaka 300gram
    cebula czerwona 1/2Sztuki


    Sposób przygotowania:
    1. Do garnka wkładamy mięso zalewamy wodą i gotujemy do czasu ugotowania kurczaka.
    2. Sałatę kroimy na mniejsze części lub rwiemy, ogórka na pół i w talarki cebule tak samo w talarki , pomidora i papryka w kostkę,
    3. Kroimy kurczaka w kostkę i dodajemy do sałatki na koniec posypujemy ziołami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe szybkie śniadanko:

    Składniki:

    1/2 banana
    5 truskawek
    1 kiwi
    1 mały jogurt naturalny
    3 łyżki musli
    1 łyżka owoców Goji
    1 łyżka Żurawiny

    Przygotowanie:

    Do miseczki dać obrane i pokrojone w kostkę owoce.
    Następnie dodać wszystkie sypki składniki.
    Na koniec dodać jogurt i wymieszać całość.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym
    Dietetyczne ale bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na piknikach, jako drugie śniadanie i obiad.

    600 g filetu z piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz z młynka
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżeczka cząbru
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyżki sezamu Sante
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Dodatkowo:
    100 g ciecierzycy Sante
    5 różyczek brokuła
    100 g szpinaku baby
    50 g groszku cukrowego
    0,5 szklanki bulionu

    Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut.

    pozdrawiam Wioleta

    OdpowiedzUsuń
  6. Koktajl truskawkowo-czereśniowy z jagodami goji i nasionami quinoa
    Taki koktajl ugasi nasze pragnienie w upalne dni. Dodatkowo zadba o nasze zdrowie – oczyści organizm z nadmiaru soli, zwiększy odporność, przyspieszy metabolizm i zadba o prawidłowe bicie serca. Jagody goji i nasiona quinoa są cennym źródłem błonnika i żelaza.
    100 g truskawek
    100 g czereśni
    150 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki miodu
    50 g jagód goji Sante
    2 łyżki nasion quinoa Sante
    100 ml mleka
    Truskawki i czereśnie dokładnie myjemy. Czereśnie pestkujemy. Owoce blendujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego i miodu. Do wysokiego naczynia do połowy wlewamy zblendowane owoce. Mleko spieniamy spieniaczem. Delikatnie połowę wylewamy na owoce. Wysypujemy jagodu goji i zalewamy kilkoma łyżkami owoców. Na wierch wylewamy resztę mleka i posypujemy nasionami quinoa.

    pozdrawiam Wioleta

    OdpowiedzUsuń
  7. Zielona energia z kiwi, szpinakiem i limonką
    Orzeźwiający, pełen magnezu, żelaza, witamin i przeciwutleniaczy, zdrowy koktajl na bazie kiwi i szpinaku. Rewelacyjny, ponieważ daje uczucie sytości. Idealny na upalne dni!
    2 owoce kiwi
    100 g mrożonego szpinaku
    2 łyżki miodu
    250 ml mleka 2%
    Sok z połowy limonki
    Komosa ryżowa (nasiona quinoa) na wierzch Sante

    Owoce kiwi dokładnie obieramy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy mrożony szpinak. Koktajl dzięki zamrożonym kulkom szpinaku będzie przyjemnie zimny i orzeźwiający. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko, sok z limonki i dosładzamy miodem. Dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy kiwi, posypujemy nasionami quinoa.

    pozdrawiam Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaglane brownie w 8 minut - deser z mikrofalówki dla 3-4 osób

    Deser z mikrofalówki? Może nie do końca zdrowy, ale raz na jakiś czas... czemu nie... zwłaszcza gdy potrzebujemy czegoś ciepłego (choć i na zimno smakuje bardzo dobrze), sycącego i co najważniejsze- słodkiego :) Deser szczególnie dla tych, którzy podobnie jak ja zawsze gotują za dużo kaszy jaglanej... a potem kombinują co tym razem można z niej zrobić :)

    Składniki:
    - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej marki SANTE
    - 1/3 szklanki cukru
    - 1/3 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
    - 1/3 szklanki oleju roślinnego
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - 3 czubate łyżki kakao

    Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, rozlewamy do 3 większych lub 4 mniejszych kokilek. Wstawiamy je do mikrofalówki i podgrzewamy na najwyższej mocy przez 6 minut. Ciasto nieco urośnie, a potem opadnie, jednak smak pozostanie tak samo dobry :) Deser można udekorować wg uznania np. kleksem z bitej śmietany i owocami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekki jogurtowiec z truskawkami

    Lekkie, zdrowe ciasto bez pieczenia, z dużą ilością świeżych truskawek. Doskonałe na upalne dni. Polecam!

    Składniki:
    około 100 g ciastek owsianych Sante
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    200 g śmietany kremówki 36%
    3 łyżki ksylitolu
    2 łyżki żelatyny
    50 ml gorącego mleka
    250 g świeżych truskawek
    1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
    400 ml gorącej wody

    Przygotowanie:
    Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Gryczane placuszki z łuską gryczaną

    Zdrowe placuszki z łuską gryczaną. Doskonałe na śniadanie. Serdecznie polecam!

    Składniki:
    100 g mąki gryczanej 
    50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 łyżki łuski gryczanej Sante
    1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    150 ml mleka 
    1/2 banana 
    1 jajko

    Dodatkowo: 
    miód, owoce do podania

    Przygotowanie:
    Jajko roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Truskawkowy koktajl z owocami goji

    Na śniadanie, lunch czy podwieczorek, zawsze idealny. Wystarczy wszystko zmiksować i już :) Samo zdrowie!

    Składniki:
    1 banan
    6 truskawek
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1/4 szkl. soku jabłkowego ( niesłodzonego )
    mała garść owoców goji firmy Sante

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i za pomocą blendera zmiksować do uzyskania jednolitego koktajlu. Koktajl przelać do szklanki/ kieliszka. Najlepiej smakuję schłodzony, z kostkami lodu. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Pomysłowe Pieczenie)

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. korzenny pęczak z jajem
    Jak to jest zrobione?
    1 jajo
    50 g pęczaku Sante
    140 g serka homogenizowanego jabłkowego
    2 łyżki rodzynek Sante
    1 łyżka otrąb owsianych Sante
    1 jabłko
    1 marchew
    szczypiorek
    sól
    cynamon
    imbir
    kurkuma
    goździki
    gałka muszkatołowa
    Rodzynki namaczam we wrzątku.
    Pęczak zalewam wodą, solę i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika.
    Jabłko obieram i kroję w kostkę. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Do pęczaku dodaję odsączone rodzynki, jabłko i marchew. Gotuję do miękkości kaszy. Dodaję otręby. Przyprawiam do smaku. Dolewam wodę, jeśli potrzeba.
    W małym garnku zagotowuję wodę. Solę i dodaję ocet. Robię wir i ostrożnie przelewam jajo. Gotuję niecałe 2 minuty. Przecedzam na sitko.
    Gorący pęczak mieszam z serkiem homogenizowanym.
    Nakładam jajo. Posypuję posiekanym szczypiorem i gruboziarnistą solą.
    Cykam zdjęcie i wsuwam jak najszybciej.
    Bo mi się ślinotok załącza…

    OdpowiedzUsuń
  13. kapusta z burakiem
    Jak to jest zrobione?
    1 mała główka kapusty białej
    3 spore buraki
    200 ml półwytrawnego białego wina
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 jagody jałowca
    3 goździki
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 łyżki masła /opcjonalnie/
    koperek
    pestki dyni Sante
    nasiona słonecznika Sante
    pieprz i sól
    Buraki gotuję do miękkości. Studzę lekko i ścieram na tarce o średnich oczkach.
    Kapustę siekam.
    Rozgrzewam duży garnek z grubym dnem. Wrzucam kapustę, zalewam winem, dodaję laur, ziele, jałowiec, goździki i imbir. Duszę do miękkości.
    Dodaję burak, mieszam do połączenia. Przyprawiam solą i pieprzem.
    Przed podaniem mieszam z masłem i dodaję koperek. Posypuję prażoną dynią i słonecznikiem.

    OdpowiedzUsuń
  14. krem ziemniaczano-morelowy
    • 5 sporych ziemniaków
    • 100 ml mleka Alpro sojowego /użyłam waniliowego/
    • 3 morele
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżka lnu mielonego złocistego Sante
    • garść rodzynek Sante
    • pestki dyni Sante
    • szczypta soli
    • płatki nagietka
    Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na bok.
    Ziemniaki gotuję do miękkości ze szczyptą soli. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do misy blendera. Morele kroję na mniejsze części. Dodaję do ziemniaków. Zalewam mlekiem sojowym i miodem. Dodaję curry. Miksuję wszystko na gładką masę. Przekładam do garnka i podgrzewam. Dodaję rodzynki i mieszam z masą. Posypuję pestkami dyni, nagietkiem i rodzynkami.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mus czekoladowo-miętowy z kuskusu

    Szybki,zdrowy i bardzo smaczny. Mus można zrobić w jednym smaku czekoladowym, można pominąć miętę jeśli ktoś nie przepada albo zamiast zwykłego mleka dodać mleko migdałowe, kokosowe, owsiane. Przepis jest bardzo elastyczny i śmiało można eksperymentować z innymi smakami.

    Składniki :

    1/2 szklanki kuskusu
    1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30 %
    1/2 szklanki mleka

    Mleko z kremówką wlewamy do rondelka. Wstawiamy na niewielki ogień, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia i zalewamy kuskus. Szczelnie przykrywamy i pozostawiamy aż płyny zostaną wchłonięte a kuskus przestygnie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę.

    Ponad to :

    2/3 szklanki mleka
    2 kopiate łyżki listków świeżej mięty
    50 g białej czekolady
    50 g ciemnej czekolady

    Ciemną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, to samo robimy w osobnej misce z białą czekoladą.

    Miętę ucieramy w moźdźierzu na pastę. Odstawiamy.

    Do zmiksowanego kuskusu wlewamy mleko, miksujemy aż całość będzie jednolita.

    Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną ciemną czekoladę, mieszamy, odstawiamy.

    Do drugiej dodajemy pastę z mięty,mieszamy. Kolejno dodajemy roztopioną białą czekoladę, ponownie mieszamy.

    Mus nakładamy naprzemiennie do szklaneczek zaczynając od ciemnego a kończąc na miętowym lun na odwrót jak kto woli :)

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  16. Oczywiście kuskus firmy Sante

    OdpowiedzUsuń
  17. Gofry z płatkami owsianymi
    Szybko, smacznie, pożywnie...
    Do dzisiejszego przepisu potrzebne są :

    płatki owsiane ( pół szklanki )
    jajko
    mąka ( 3/4 szklanki )
    mleko ( 3/4 szklanki )
    cynamon ( płaska łyżeczka )
    jagody goji Sante

    Sposób przygotowania :
    Do naczynia wsypać mąkę, cynamon, dodać jajko i wlać mleko następnie wszystko razem zmiksować.
    Do zmiksowanej masy wsypać płatki owsiane oraz jagody goji i wszystko równomiernie wymieszać.
    Taka masa jest gotowa do wylania na rozgrzaną gofrownicę (którą uprzednio smarujemy delikatnie olejem, aby gofry nie przywarły) .
    Należy je opiekać około 10 min, ewentualnie do zarumienienia się :)
    Można je podawać np: z konfiturą , jednakże to zostawiam waszej fantazji :)

    Pozdrawiam Dorota Kwiatkowska

    OdpowiedzUsuń
  18. Pucharki jogurtowo- jagodowe z jagód Goji
    Składniki:
    150 g suszonych jagód goji
    3łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka wody różanej
    300 g jogurtu greckiego
    2 łyżki cukru pudru
    100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

    Sposób przygotowania:
    Jagody zalać na chwilę wrzącą wodą, odcedzić, włożyć do garnuszka, dodać cukier trzcinowy i wodę różaną, zagotować przez kilka minut aż owoce zmiękną. Odcedzić i schłodzić.

    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki z cukrem pudrem zmiksować, aż stanie się puszysty. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać, następnie dodać jagody i wymieszać lub układać warstwami.

    Przełożyć do pucharków.

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowe pralinki z masła orzechowego
    Składniki
    100 g bardzo miękkiego masła
    3 czubate łyżki masła orzechowego
    ok. 300 g cukru trzcinowego
    100 g mlecznej czekolady
    posiekane solone orzeszki ziemne

    Sposób przygotowania:

    Miksujemy masło na puszystą masę, dodajemy masło orzechowe i połowę cukru. Mieszamy razem, dodajemy stopniowo resztę cukru. Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta, lepimy z niej kulki, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki(lub zamrażalki wtedy wystarczy kilka minut) aż zastygną.

    Roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Studzimy ją, uważając, żeby nie zastygła. W roztopionej, chłodnej czekoladzie zanurzamy nadzienie, posypujemy orzeszkami i odkładamy czekoladki na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do lodówki lub zamrażalki aż czekolada zastygnie

    OdpowiedzUsuń
  20. benka06:02

    Placuszki z siemieniem lnianym

    Składniki:
    3 łyżki płatków owsianych górskich
    2 łyżki mąki gryczanej
    3 łyżki otrębów pszennych
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka siemienia lnianego Sante
    jogurt naturalny o pojemności 250 ml
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    banan
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki sypkie wkładamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy. Banana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dokładamy do ciasta i jeszcze raz mieszamy. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.
    Zamiast jogurtu możemy użyć maślanki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Cześć! Podaję przepis na kaszkę kukurydzianą serwowaną na słodko.

    100g kaszy kukurydzianej Sante
    500ml wody
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki łuskanego słonecznika
    2 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 banan
    4 łyżki kwaskowatego dżemu, np. z mirabelek.


    Wodę gotujemy doprowadzając do wrzenia, a następnie nie ściągając jej z gazu wsypujemy kaszę kukurydzianą i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gaz przykręcamy aby był najmniejszy płomień. Kiedy kasza zaczyna gęstnieć, dorzucamy po kolei rodzynki, słonecznik, płatki i orzechy. Cały czas mieszamy. Kiedy już kasza zgęstnieje, wyłączamy gaz i wrzucamy pokrojonego w plasterki banana. Wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerze w formie kopca. Robimy na środku dołeczek i wlewamy do niego po dwie łyżki dżemu na porcję. Możemy udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna i niedoceniana kasza jaglana z warzywami.


    180g kaszy jaglanej
    250g marchewki
    250g czerwonej papryki
    30g oliwy
    zielona pietruszka
    sól, pieprz
    20 sztuk czarnych oliwek


    Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą i przelewamy na sicie wrzątkiem. Dopiero po tych zabiegach jest pozbawiona goryczki i gotowa do dalszej obróbki. Wkładamy ją do garnka i zalewamy 400 ml zimnej wody. Solimy odrobinę i gotujemy na małym ogniu dopóki cała woda nie wsiąknie (pilnujemy aby spód się nie przypalił), następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny pod pierzynę. W tym czasie kiedy kasza dochodzi w ciepełku, obieramy marchewkę i ścieramy na grubych oczkach. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy do osiągnięcia odpowiadającej nam miękkości. Do warzyw dodajemy kaszę spod pierzyny, posiekaną zieloną pietruszkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno pokrojone czarne oliwki, które są tutaj "kropką nad i". Opcjonalnie można dodać do tej potrawy kilka suszonych grzybków (namoczonych kilka godzin wcześniej) lub kilka suszonych pomidorów. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam :)

    Sałatka ryżowa z ananasem i rodzynkami

    Słodkie wydanie sałatki, a w roli głównej ryż parboiled. Bardzo zdrowa, słodzona miodem sałatka z dodatkiem rodzynek i ananasa, można również ją zabrać na wiosenno - letnie pikniki, a wymaga tylko 15 minut i gotowe :).

    Składniki:


    2 woreczki ryżu parboiled Sante
    1 puszka ananasa w plastrach lub 1 świeży ananas
    10 dag rodzynek królewskich Sante
    3-4 łyżki miodu

    1. Ryż ugotować na sypko, zgodnie z zaleceniami zawartymi na opakowaniu, odcedzić, wystudzić i przesypać do miski.

    2. Ananasa pokroić w kostkę. Połączyć ze sobą ryż, rodzynki i ananasa, posłodzić miodem wg. upodobań. Wszystko razem wymieszać.


    Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam produkty firmy Sante, dlatego z przyjemnością przyłączam się do konkursu :)
    Moją pierwszą propozycją będzie pyszny i szybki w wykonaniu deser z granolą i prażonymi jabłkami. Zaletą tego deseru jest to, że może być także podany na pyszne, pożywne i wartościowe śniadanie.
    Ja granolę robię sama - na bazie produktów firmy Sante, ale można także użyć gotowej granoli tej właśnie firmy :)

    Składniki (na 3 szklanki 250 ml):
    15 łyżek granoli Sante
    400 ml jogurtu greckiego
    1 łyżka płynnego miodu
    2 średnie jabłka
    1/2 łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać jabłka. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon i cukier, podlać dwoma łyżkami wody. Podsmażyć 2-3 minuty, do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale jędrne. Odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z miodem. W szklanka układać warstwami po 5 łyżek granoli, jogurt i prażone jabłka. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!


    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Drugą propozycją będzie przepyszna, śniadaniowa owsianka zapiekana :)

    Składniki (na 2 porcje):
    130 g (1 szklanka) płatków owsianych górskich Sante
    3/4 szklanki* mleka
    1 średnie jabłko
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 jajko
    6 kostek gorzkiej czekolady (u mnie 60%)
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    3 łyżki gęstego, greckiego jogurtu
    1/2 łyżeczki masła (do wysmarowania foremek)

    *szklanka 250 ml

    Płatki owsiane dzień wcześniej zalać mlekiem, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać do płatków roztrzepane jajko, jogurt, cukier waniliowy, obrane i starte na dużych oczkach jabłko, cynamon oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem. Przełożyć do nich owsiankę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez ok. 25 minut, do zrumienienia się wierzchu.

    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Moją trzecią propozycją będzie szybkie i pyszne domowe pesto z jarmużu. Uwielbia je szczególnie mój synek :)

    Składniki:
    Pesto:
    150 g jarmużu (oczyszczonego, bez twardych łodyg)
    70 g łuskanego słonecznika Sante
    2 łyżki ziaren sezamu Sante
    5 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)
    1 duży ząbek czosnku
    70 ml oleju rzepakowego
    2 łyżki wody
    2 szczypty soli
    pieprz czarny świeżo zmielony
    Dodatkowo:
    300 g makaronu spaghetti

    Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni. Czosnek drobno posiekać. Jarmuż przełożyć do wysokiego naczynia, dodać słonecznik z sezamem, czosnek, ser, olej i wodę. Składniki rozdrobnić za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron połączyć z sosem. Porcje makaronu z pesto posypać startym serem grana padano lub parmezanem. Podać od razu po przygotowaniu.

    olusia23@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Fit Trufle


    Składniki:
    ( na 6-7 sztuk )
    * 80 g śliwek suszonych Sante
    * 7 płaskich łyżek płatków owsianych górskich Sante
    * 50 g czekolady gorzkiej



    Wykonanie:
    Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut - odcedzić.
    Płatki wsypać na patelnię, prażyć, aż staną się chrupki. UWAGA - nie spalić płatków !
    Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Śliwki i czekoladę przełożyć do niedużego naczynia, np szerokiego kubka - zmiksować blenderem. Dodać 6 łyżek płatków owsianych - raz jeszcze zmiksować, rozdrabniając płatki.
    Powstałą masę wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, czyli po około 20-30 minutach - formować, nieduże kuleczki. Każda truflę obtoczyć w pozostałych płatkach owsianych.
    Gotowe pralinki wstawić do lodówki, do czasu całkowitego zastygnięcia ... oczywiście jeśli uda Wam się oprzeć i nie zjecie od razu

    mpyzik7@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto czekoladowo-orzechowe ( bezglutenowe)


    Składniki :
    ( na małą blachę )

    * 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Sante ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym )
    * 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    * 1/2 szklanki masła orzechowego Sante
    * 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej )
    * 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro )
    * 1/2 szklanki brązowego cukru
    * 1 łyżka mąki kukurydzianej
    * 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego )


    Wykonanie:
    Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki.
    Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać.

    Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą.

    Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach C przez około 40 minut.

    mpyzik7@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Krem czekoladowo-orzechowy


    Składniki:
    * 3 daktyle suszone
    * 1/2 awokado
    * 1/3 średniej wielkości banana
    * 1 płaska łyżeczka kakao
    * 1 łyżka masła orzechowego Sante


    Wykonanie:
    Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie daktyle odcedzić, wyjąć pestki, jeśli je mają.
    Banana i awokado pokroić w mniejsze kawałki. Razem z daktylami, przełożyć owoce do niedużego, wysokiego naczynia ( np. szerszy kubek ), wsypać kakao, dodać masło orzechowe i przy użyciu blendera, zmiksować składniki na gładki krem.
    Ja swój krem posypałam wiórkami kokosowymi.

    mpyzik7@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  30. A ja proponuję bułeczki zbożowo-twarogowe, idealne na śniadanie lub na przekąskę. Doskonałe do
    kanapek na słodko lub w wersji wytrawnej.

    250 g białego sera twarogowego
    1 jajko
    1 szklanka mieszanki z płatków owsianych i żytnich, otrębów jęczmiennych, pszennych i żytnich Sante
    1 łyżka siemienia lnianego Sante
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki wody

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki, ułożyć na papierze i piec ok 15-20 min w temp. 200 st.

    Szybko, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszne, szybkie i zdrowe kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu:

    Składniki:
    – 200 g kaszy gryczanej SANTE
    – 250 g twarogu trzykrotnie mielonego (może być z aksamitny z wiaderka)
    – 2 jajka
    – kilka gałązek natki pietruszki (drobno posiekanej)
    – sól, pieprz świeżo mielony
    – otręby SANTE do obtoczenia

    Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować kotleciki i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni teflonowej. Podawać z dużą ilością świeżych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  32. Szybkie zdrowe ciasteczka pełne wartości odżywczych
    - mix płatków SANTE (owsiane, żytnie, otręby)
    - 2 łyżki miodu
    - zboża ekspandowane (amarantus, gryka)
    - suszone owoce SANTE (żurawina, jagody goji)
    - 2 jajka

    Wszystkie suche składniki łączymy w dużej misie. Dodajemy jajka i miód. Calość dokładnie mieszamy i formujemy małe ciasteczka. Pieczemy ok 10 min w 180C. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  33. Zdrowa i szybka kasza z warzywami
    - ugotowana kasza na sypko
    - warzywa : brokuł, marchew, kalafior, kukurydza i inne sezonowe które lubiny
    - koperek
    - nać pietruszki
    - łyżka masła

    Warzywa gotujemy na parze. W dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy warzywa, kaszę i posypujemy koperkiem i natką pietruszki. Mieszamy do połączenia smaków. Pyszna i zdrowa- jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie :) Wszystkie moje przepisy gotowe w 15 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Batoniki owsiane

    Składniki:
    - 2 szklanki płatków owsianych górskich SANTE
    -1/2 szklanki słonecznika łuskanego SANTE
    -ok 15 migdałów SANTE
    -ok 15 orzechów laskowych SANTE
    -1/4 szklanki żurawiny SANTE
    -1/4 szklanki rodzynek SANTE
    - kilka pestek z dyni SANTE
    - 4 banany (ja miałam niezbyt duże)
    - 2 jajka
    - trochę miodu (opcjonalnie)

    Przygotowanie:

    Wymieszać wszystkie składniki, nałożyć masę na blaszkę formując, ozdobić u góry dodatkami. Wkładamy do nagrzanego pieca (160 stopni) na ok 30-35 min. Wyciągamy, kroimy ciasto na batoniki.

    Smacznego!

    Batoniki są świetną zdrową przekąską. Można je zabrać do pracy, szkoły, czy piknik. Idealnie się nadają na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  35. Czekoladowe babeczki ( FIT! )
    Pyszne! Polecam!

    Składniki:
    - 3 woreczki kaszy jaglanej SANTE
    - 7 białek jaj
    - 3/4 łyżeczki kakao
    - mleko kokosowe ( 4 kopiate łychy)
    - słodzik ( u mnie ksylitol, wg uznania)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - dodatki: gorzka czekolada, truskawki, żurawina

    Przygotowanie:
    Gotujemy kaszę, spłukujemy ją zimną wodę i odcedzamy. Przekładamy ją do miski, dodajemy białka jaj, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia- blendujemy. Dodajemy do masy kakao i mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Powstałą masę nakładamy do 3/4 wyskokści foremki, dekorujemy żurawiną, kawałkami gorzkiej czekolady. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 180stopni) na 20 min. Doglądamy muffinek, można pod koniec na kilka minut włączyć termoobieg. Wyciągamy babeczki, dajemy im chwile odpocząć. Nakładamy na talerz. Świetnie smakują w towarzystwie trudkawek, które nadają świeżości deserowi.

    OdpowiedzUsuń
  36. A'la Amerykanski Klimat

    Składniki:
    -2 szklanki mąki kukurydzianej SANTE
    -ok 1 szklanki mleka ( ja używam 0,5%)
    -3/4 szklanki wody gazowanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 białka
    -słodzik np. ksylitol SANTE
    - dodatki: jogurt/serek, owoce

    Przygotowanie:
    Ubijamy białka. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i miksujemy i dodajemy ubite białka. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż ciasto naleśnikowe ( taka papka ;D) Smażymy na oliwie z obu stron. Smarujemy serkiem/jogurtem + dodajemy ulubione owoce


    Kolorowe życie z SANTE

    SANTE o zdrowie dbać pomaga,
    wspaniałymi produktami nas wspomaga.
    Gdy SANTE zajadam,
    od razu w lepszy nastrój wpadam.
    Produkty te mnie inspirują
    i do gotowania motywują.

    Potrafię wyczarować z nich bardzo wiele-
    tak mi mówią przyjaciele.
    Ciasteczka, owsianki, czy obiady-
    gotuję bez obawy

    Sport i zdrowy styl życia mnie cechuje-
    na co dzień bardzo ciężko trenuje.
    Aby się zregenerować i energię odbudować,
    batonami proteinowymi się zajadam
    i organizm mój w ten sposób wspomagam.
    One bardzo mi smakują,
    a tak niewiele kosztują!

    A gdy przyjdzie chwila wytchnienia
    dla nastroju złagodzenia
    do kawy mej ulubionej zasiadam,
    ksylitolem ją doprawiam.
    A do tego moje ciasteczka kochane-
    oczywiście re z SANTE kochane.

    Gdy posiłek z SANTE przygotuję,
    to nic się nie maruje.
    Talerz postkami świeci,
    wiedzą o tym nawet małe dzieci.
    Mój umysł i ciało SANTE kochają
    i się z nim nigdy nie rozstają!

    * Moje wyczarowane przepisy z SANTE znajdują się w tym komentarzu, jak i dwóch innych ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Anonimowy00:52

    Halibut z brokułami ,słonecznikiem i włoskimi orzechami

    -4 kostki halibuta niebieskiego (4x100g)

    -1 mały brokuł

    -około 200 g naturalnego gęstego jogurtu

    -2 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów Sante

    -6 łyżek łuskanego słonecznika Sante

    -1 jajko

    -3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

    -sól i pieprz do smaku

    -sok z cytryny




    1.Brokuł podzielić na różyczki ,ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie.Odcedzić.

    2.Rybę oproszyć solą i pieprzem ,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 10-15minut.

    3 .3 łyżki słonecznika oraz orzechy uprażyć na suchej patelni.Przestudzić,połączyć z jogurtem , drobno posiekaną natką i jajkiem.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.


    4.Rybę ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu,wyłożyć połowę jogurtu,rozłożyć brokuły,przykryć pozostałym jogurtowym sosem.Wierzch posypać słonecznikiem,lekko posolić.

    5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 25 minut.

    xamelka1@interia.eu

    Magdalena S.

    OdpowiedzUsuń
  38. Anonimowy00:57

    Pizza z gruszką,makrelą i włoskimi orzechami

    Ciasto:

    -1,5 szklanki mąki pszennej

    -100 ml wody

    -25 g drożdży

    -1,5 łyżki oleju

    -szczypta soli

    -szczypta cukru

    -1 łyżeczka suszonej bazylii

    Obłożenie:

    -2 gruszki

    -125 g sera brie z orzechami

    -1łyżeczka serka marscarpone

    -2 łyżeczki śmietany 18%

    -1 płaska łyżeczka rzepakowego miodu

    -6 łyżeczek drobno posiekanych włoskich orzechów Sante

    -5 włoskich orzechów

    -5 łyżek rozdrobnionej wędzonej makreli

    -1 łyżeczka suszonej bazylii

    Dodatkowo:

    150 ml białego wytrawnego wina

    -5 dag cukru

    -około 400 ml wody




    1.Wino połączyć z wodą i cukrem.Zagotować,włożyć obrane gruszki.Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.Następnie wyjąć,ostudzić ,pokroić w plastry.W tym czasie gdy gruszki postawiliśmy na ogniu przygotować ciasto:.Mąkę przesiać, dodać sól , cukier,bazylię oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować na kształt okrągłej formy o średnicy 26 cm .Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę..

    3.Ser brie rozdrobnić widelcem,dobrze połączyć z marscarpone,śmietaną ,miodem,bazylią i 3 łyżeczkami drobno posiekanych orzechów.2/3 serowego sosu rozłożyć na cieście.

    4.Obłożyć dekoracyjnie owocami,.Na każdą gruszkę nałożyć po łyżce pozostałego sosu.Następnie rozłożyć połówki orzechów i makrelę .Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami.

    5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp.200 st.C.Pod koniec pieczenia przykryć aluminiową folią.

    xamelka1@interia.eu

    Magdalena S.

    OdpowiedzUsuń
  39. Anonimowy01:10

    Ostatnią moją propozycją jest chłodnik twarogowy z rzodkiewką,smażoną cebulką i włoskimi orzechami

    500 ml maślanki

    100 ml śmietany 18%

    pęczek rzodkiewek

    niecałe pół szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów Sante

    pęczek koperku

    200 g sera białego chudego


    szczypiorek

    jajka ugotowane na twardo

    1 mała cebula

    sól ,pieprz ewentualnie sok z cytryny do smaku




    1.Maślankę połączyć ze śmietaną i rozdrobnionym serem twarogowym ,następnie dodać startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę,drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę ,orzechy oraz poszatkowany koperek i szczypiorek.Przyprawić solą i pieprzem.Delikatnie wymieszać .Schłodzić w lodówce.

    2.Przed podaniem udekorować,podać z cząstkami jajka.

    xamelka1@interia.eu

    Magdalena S.

    OdpowiedzUsuń
  40. Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynkami

    Składniki:
    2 małe jabłka
    1 szklanka rodzynek SANTE
    1,5 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka otrąb pszennych prażonych
    3 białka
    2 łyżki płynnego miodu
    1 szklanka mleka
    1/4 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko, olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut do zrumienienia. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  41. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

    Składniki:
    4 szklanki płatków owsianych
    1,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    4 jajka

    Sposób przygotowania:
    1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Słonecznik prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i odstawiamy, aby przestygł. W misce mieszamy płatki, słonecznik, mąkę z proszkiem oraz cukier. Dodajemy roztopioną margarynę oraz rozkłócone jajka i całość mieszamy (najlepiej ręką). Dłonią nabieramy porcję masy, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące i dobrze jest lepić kulki zimnymi rękami). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę rozchodzą się na boki. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

    Pozdrawiam.
    Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasteczka owsiane z bakaliami

    Składniki:
    100 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    2 szklanki płatków owsianych SANTE
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g gorzkiej czekolady
    1/4 szklanki sezamu SANTE
    1/2 szklanki orzechów włoskich SANTE
    1/3 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki rodzynek SANTE

    Sposób przygotowania:
    1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach, gdyż się nie rozlewają. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego :)

    Pozdrawiam.
    Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  43. Misielki (żelki z jabłka)
    Składniki:
    1 średnie jabłko
    Pół szklanki wody (+ 3 łyżki)
    3 łyżki żelatyny w proszku
    1 łyżka ksylitolu Sante
    Przygotowanie:
    1. Jabłko umyć, obrać i usunąć gniazdo nasienne.
    2. Żelatynę namoczyć w ½ szklanki wody i odstawić na kilka minut.
    3. Pokroić jabłko na kilka części, dodać 3 łyżki wody i łyżkę ksylitolu (jeżeli jabłko jest bardzo kwaśne odrobinę więcej) i dokładnie zmiksować.
    4. Na małym ogniu podgrzać żelatynę aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
    5. Wlać żelatynę do masy jabłkowej, dokładnie wymieszać i przelać do foremek silikonowych. Z podanej ilości wychodzi 25 żelków. Po czasie od 2 do 4 godzin żelki są gotowe do spożycia.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  44. Anonimowy05:37

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  45. Anonimowy10:57

    Ciasteczka owsiane z orzechami i jagodami goji

    Składniki:
    150g masła
    1/2 szkl cukru pudru
    cukier wanilinowy
    2 jajka
    1 łyżka miodu
    1 szkl mąki orkiszowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 szkl płatków owsianych
    1/2 szkl orzechów
    1/2 szkl jagód goji Sante

    Wykonanie:
    Jajka roztrzepać w misce z cukrem pudrem, dodać mało i kolejno pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć łyżką na blachę formując kleksy. Piec 20 min w 180 stopniach.

    Smacznego :)
    Agnieszka Łozak

    OdpowiedzUsuń
  46. Anonimowy11:39

    Koktajl owocowy z żurawiną

    Składniki:
    2 banany
    2 brzoskwinie
    4 garści malin
    2 kiwi
    mały jogurt maturalny
    żurawina Sante
    cukier trzcinowy Sante

    Wykonanie:
    Wszystkie owoce osobno zblędować. Do smaku wg uznania dodać cukier trzcinowy Sante. Wykładać do pucharków przekładając jogurtem i żurawiną.

    Smacznego:)
    Agnieszka Łozak

    OdpowiedzUsuń
  47. Anonimowy11:47

    Karmelowy mus jaglany z jagodami

    Składniki:
    1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej Sante
    1 1/2 szkl mleka
    1/2 szkl orzechów nerkowca
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    4 łyżki masy kajmakowej karmelowej
    sok z 1 cytryny
    szczypta soli

    Wykonanie:
    Kaszę, orzechy i wiórki dokładnie zblędować i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wszystko zagotować i przelać w małe naczynka. Posypać świeżymi jagodami.
    Można podawać na ciepło i schłodzone.
    Przesyłam zdjęcia obu wersji.

    Smacznego:)
    Agnieszka Łozak

    OdpowiedzUsuń
  48. Proponuję pyszne ekspresowe lody, które można przygotować w kilkanaście minut. Warunkiem przygotowania jest posiadanie dobrze schłodzonej śmietany kremówki oraz mrożonych owoców.
    Zdrowe, bo bez cukru, słodzone naturalnym ksylitolem, który w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru ma niski indeks glikemiczny.

    SKŁADNIKI:
    - 1/2 kilograma mrożonych miękkich owoców (mogą być maliny, truskawki, jeżyny, jagody)
    - 1/2 litra mocno schłodzonej śmietany kremówki
    - 3-4 łyżki ksylitolu Sante
    - do podania posiekane orzechy Sante

    Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec nadal ubijając dodajemy ksylitol. Zmrożone owoce siekamy w malakserze, dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.
    Podajemy w pucharkach, posypane posiekanymi orzechami.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Mini hot dogi:

    Składniki:

    2 szklanki mąki
    5 łyżek oleju
    7g suchych drożdży
    2/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    nasiona chia Sante do posypania
    kabanosy
    ketchup lub przecier pomidorowy
    jajko do posmarowania ciasta

    Sposób przygotowania:
    W misce wymieszać suche składniki, w rondelku podgrzać mleko. Do suchych składników dodać mleko oraz olej i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, posmarować ketchupem i układać na brzegu kabanosy. Zwinąć ciasto i skleić brzegi, gotowe zawijańce posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami chia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni w rozgrzanym piecyku przez 20 minut.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Jaglana pizza z patelni:

    Składniki na ciasto:
    • 1,5 szklanki kaszy jaglanej Sante
    • 1/2 szklanki letniej wody
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oliwy
    • szczypta soli

    Składniki sos:
    • 1 duży pomidor malinowy
    • 1 ząbek czosnku
    • świeża bazylia
    • sól, cukier, tabasco do smaku

    Pozostałe składniki:
    • 150 g salami
    • 100 g żółtego sera
    • świeża rukola
    • pomidorki koktajlowe

    Sposób przygotowania:
    Kaszę jaglaną prażymy – powinna być szklista ale nie brązowa. Uprażoną i ostudzoną kaszę mielimy w malakserze lub młynku do kawy na mąkę. Tak przygotowaną mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pomidora blendujemy (bez gniazd nasiennych) z czosnkiem, bazylią i przyprawami. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, salami kroimy w cienkie plastry. Ciasto porcjujemy na ok 3 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm. Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos pomidorowy, układamy plastry salami i posypujemy serem. Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni. Po zdjęciu pizzy z patelni układamy na nich świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena