tag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post190676064901762827..comments2024-03-17T04:08:19.612-09:00Comments on Kuchnia Marlenity: Konkurs z produktami Sante:) Zapraszam do udziału Marlenahttp://www.blogger.com/profile/11241896440546719298noreply@blogger.comBlogger50125tag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-28032965737844734842015-07-15T11:40:28.866-09:002015-07-15T11:40:28.866-09:00Jaglana pizza z patelni:
Składniki na ciasto:
• ...Jaglana pizza z patelni:<br /><br />Składniki na ciasto:<br />• 1,5 szklanki kaszy jaglanej Sante<br />• 1/2 szklanki letniej wody<br />• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />• 2 łyżki oliwy<br />• szczypta soli<br /><br />Składniki sos:<br />• 1 duży pomidor malinowy<br />• 1 ząbek czosnku<br />• świeża bazylia<br />• sól, cukier, tabasco do smaku<br /><br />Pozostałe składniki:<br />• 150 g salami<br />• 100 g żółtego sera<br />• świeża rukola<br />• pomidorki koktajlowe<br /><br /> Sposób przygotowania:<br />Kaszę jaglaną prażymy – powinna być szklista ale nie brązowa. Uprażoną i ostudzoną kaszę mielimy w malakserze lub młynku do kawy na mąkę. Tak przygotowaną mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pomidora blendujemy (bez gniazd nasiennych) z czosnkiem, bazylią i przyprawami. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, salami kroimy w cienkie plastry. Ciasto porcjujemy na ok 3 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm. Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos pomidorowy, układamy plastry salami i posypujemy serem. Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni. Po zdjęciu pizzy z patelni układamy na nich świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe.<br />Smacznego :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08991519054270982071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-88461075952642499352015-07-15T11:31:48.852-09:002015-07-15T11:31:48.852-09:00Mini hot dogi:
Składniki:
2 szklanki mąki
...Mini hot dogi:<br /><br />Składniki:<br /><br /> 2 szklanki mąki<br /> 5 łyżek oleju<br /> 7g suchych drożdży<br /> 2/3 szklanki mleka<br /> 1 łyżeczka soli<br /> 1 łyżeczka cukru<br /> 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne<br /> 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich<br /> nasiona chia Sante do posypania<br /> kabanosy<br /> ketchup lub przecier pomidorowy<br /> jajko do posmarowania ciasta<br /><br />Sposób przygotowania:<br />W misce wymieszać suche składniki, w rondelku podgrzać mleko. Do suchych składników dodać mleko oraz olej i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować, posmarować ketchupem i układać na brzegu kabanosy. Zwinąć ciasto i skleić brzegi, gotowe zawijańce posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami chia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni w rozgrzanym piecyku przez 20 minut.<br />Smacznego :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08991519054270982071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-31904162520751355582015-07-14T23:34:27.558-09:002015-07-14T23:34:27.558-09:00Proponuję pyszne ekspresowe lody, które można przy...Proponuję pyszne ekspresowe lody, które można przygotować w kilkanaście minut. Warunkiem przygotowania jest posiadanie dobrze schłodzonej śmietany kremówki oraz mrożonych owoców. <br />Zdrowe, bo bez cukru, słodzone naturalnym ksylitolem, który w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru ma niski indeks glikemiczny.<br /><br />SKŁADNIKI:<br />- 1/2 kilograma mrożonych miękkich owoców (mogą być maliny, truskawki, jeżyny, jagody)<br />- 1/2 litra mocno schłodzonej śmietany kremówki<br />- 3-4 łyżki ksylitolu Sante<br />- do podania posiekane orzechy Sante<br /><br />Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec nadal ubijając dodajemy ksylitol. Zmrożone owoce siekamy w malakserze, dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie mieszamy.<br />Podajemy w pucharkach, posypane posiekanymi orzechami.<br />Smacznego :)Laurahttps://www.blogger.com/profile/07113691970897880223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-3045183056901731542015-07-14T11:47:54.342-09:002015-07-14T11:47:54.342-09:00Karmelowy mus jaglany z jagodami
Składniki:
1 szk...Karmelowy mus jaglany z jagodami<br /><br />Składniki:<br />1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej Sante<br />1 1/2 szkl mleka<br />1/2 szkl orzechów nerkowca<br />2 łyżki wiórek kokosowych<br />2 łyżki syropu klonowego<br />2 łyżki skrobi ziemniaczanej<br />4 łyżki masy kajmakowej karmelowej<br />sok z 1 cytryny<br />szczypta soli<br /><br />Wykonanie:<br />Kaszę, orzechy i wiórki dokładnie zblędować i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wszystko zagotować i przelać w małe naczynka. Posypać świeżymi jagodami.<br />Można podawać na ciepło i schłodzone.<br />Przesyłam zdjęcia obu wersji.<br /><br />Smacznego:)<br />Agnieszka Łozak<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-55575620543791474932015-07-14T11:39:26.309-09:002015-07-14T11:39:26.309-09:00Koktajl owocowy z żurawiną
Składniki:
2 banany
2...Koktajl owocowy z żurawiną<br /><br />Składniki:<br />2 banany<br />2 brzoskwinie<br />4 garści malin<br />2 kiwi<br />mały jogurt maturalny<br />żurawina Sante<br />cukier trzcinowy Sante<br /><br />Wykonanie:<br />Wszystkie owoce osobno zblędować. Do smaku wg uznania dodać cukier trzcinowy Sante. Wykładać do pucharków przekładając jogurtem i żurawiną.<br /><br />Smacznego:)<br />Agnieszka ŁozakAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-79721698920802001892015-07-14T10:57:44.668-09:002015-07-14T10:57:44.668-09:00Ciasteczka owsiane z orzechami i jagodami goji
Sk...Ciasteczka owsiane z orzechami i jagodami goji<br /><br />Składniki:<br />150g masła<br />1/2 szkl cukru pudru<br />cukier wanilinowy<br />2 jajka<br />1 łyżka miodu<br />1 szkl mąki orkiszowej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1 1/2 szkl płatków owsianych<br />1/2 szkl orzechów <br />1/2 szkl jagód goji Sante<br /><br />Wykonanie:<br />Jajka roztrzepać w misce z cukrem pudrem, dodać mało i kolejno pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć łyżką na blachę formując kleksy. Piec 20 min w 180 stopniach.<br /><br />Smacznego :)<br />Agnieszka Łozak<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-39672868928524394322015-07-13T05:37:12.382-09:002015-07-13T05:37:12.382-09:00Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-69489687806041658712015-07-11T09:29:08.618-09:002015-07-11T09:29:08.618-09:00Misielki (żelki z jabłka)
Składniki:
1 średnie jab...Misielki (żelki z jabłka)<br />Składniki:<br />1 średnie jabłko<br />Pół szklanki wody (+ 3 łyżki)<br />3 łyżki żelatyny w proszku<br />1 łyżka ksylitolu Sante<br />Przygotowanie:<br />1. Jabłko umyć, obrać i usunąć gniazdo nasienne. <br />2. Żelatynę namoczyć w ½ szklanki wody i odstawić na kilka minut.<br />3. Pokroić jabłko na kilka części, dodać 3 łyżki wody i łyżkę ksylitolu (jeżeli jabłko jest bardzo kwaśne odrobinę więcej) i dokładnie zmiksować.<br />4. Na małym ogniu podgrzać żelatynę aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.<br />5. Wlać żelatynę do masy jabłkowej, dokładnie wymieszać i przelać do foremek silikonowych. Z podanej ilości wychodzi 25 żelków. Po czasie od 2 do 4 godzin żelki są gotowe do spożycia.<br />Smacznego! <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15819341957406220002noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-78583229870626776802015-07-10T07:57:10.022-09:002015-07-10T07:57:10.022-09:00Ciasteczka owsiane z bakaliami
Składniki:
100 g m...Ciasteczka owsiane z bakaliami<br /><br />Składniki:<br />100 g masła<br />1 szklanka mąki pszennej<br />2 szklanki płatków owsianych SANTE<br />1 jajko<br />1/3 szklanki cukru<br />3 łyżki miodu<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />50 g gorzkiej czekolady<br />1/4 szklanki sezamu SANTE<br />1/2 szklanki orzechów włoskich SANTE<br />1/3 szklanki ziaren słonecznika<br />1/2 szklanki rodzynek SANTE<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach, gdyż się nie rozlewają. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam.<br />Dagmara Wąsińska<br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-88843092916173671872015-07-10T07:54:31.404-09:002015-07-10T07:54:31.404-09:00Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Składniki:
4 ...Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem<br /><br />Składniki:<br />4 szklanki płatków owsianych<br />1,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika<br />1 szklanka mąki pszennej<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 szklanka cukru<br />1 kostka margaryny<br />4 jajka<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Słonecznik prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i odstawiamy, aby przestygł. W misce mieszamy płatki, słonecznik, mąkę z proszkiem oraz cukier. Dodajemy roztopioną margarynę oraz rozkłócone jajka i całość mieszamy (najlepiej ręką). Dłonią nabieramy porcję masy, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące i dobrze jest lepić kulki zimnymi rękami). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę rozchodzą się na boki. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam.<br />Dagmara Wąsińska<br />dagmara.wasinska@interia.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-373416718542082422015-07-10T07:51:05.079-09:002015-07-10T07:51:05.079-09:00Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynk...Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynkami<br /><br />Składniki:<br />2 małe jabłka<br />1 szklanka rodzynek SANTE<br />1,5 szklanka mąki pszennej<br />1 szklanka otrąb pszennych prażonych<br />3 białka<br />2 łyżki płynnego miodu<br />1 szklanka mleka<br />1/4 szklanki oleju<br />1 cukier waniliowy<br />1 łyżeczka cynamonu<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />Sposób przygotowania<br />1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko, olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut do zrumienienia. Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam<br />Dagmara Wąsińska<br />dagmara.wasinska@interia.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-25038412194988332912015-07-10T01:10:56.923-09:002015-07-10T01:10:56.923-09:00Ostatnią moją propozycją jest chłodnik twarogowy z...Ostatnią moją propozycją jest chłodnik twarogowy z rzodkiewką,smażoną cebulką i włoskimi orzechami<br /><br />500 ml maślanki<br /><br />100 ml śmietany 18%<br /><br />pęczek rzodkiewek<br /><br />niecałe pół szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów Sante<br /><br />pęczek koperku<br /><br />200 g sera białego chudego<br /><br /><br />szczypiorek<br /><br />jajka ugotowane na twardo<br /><br />1 mała cebula<br /><br />sól ,pieprz ewentualnie sok z cytryny do smaku<br /><br /><br /><br /><br />1.Maślankę połączyć ze śmietaną i rozdrobnionym serem twarogowym ,następnie dodać startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę,drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę ,orzechy oraz poszatkowany koperek i szczypiorek.Przyprawić solą i pieprzem.Delikatnie wymieszać .Schłodzić w lodówce.<br /><br />2.Przed podaniem udekorować,podać z cząstkami jajka.<br /><br />xamelka1@interia.eu<br /><br />Magdalena S.<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-22831118024474200732015-07-10T00:57:25.666-09:002015-07-10T00:57:25.666-09:00Pizza z gruszką,makrelą i włoskimi orzechami
Cias...Pizza z gruszką,makrelą i włoskimi orzechami<br /><br />Ciasto:<br /><br />-1,5 szklanki mąki pszennej<br /><br />-100 ml wody<br /><br />-25 g drożdży<br /><br />-1,5 łyżki oleju<br /><br />-szczypta soli<br /><br />-szczypta cukru<br /><br />-1 łyżeczka suszonej bazylii<br /><br />Obłożenie:<br /><br />-2 gruszki<br /><br />-125 g sera brie z orzechami<br /><br />-1łyżeczka serka marscarpone<br /><br />-2 łyżeczki śmietany 18%<br /><br />-1 płaska łyżeczka rzepakowego miodu<br /><br />-6 łyżeczek drobno posiekanych włoskich orzechów Sante<br /><br />-5 włoskich orzechów<br /><br />-5 łyżek rozdrobnionej wędzonej makreli<br /><br />-1 łyżeczka suszonej bazylii<br /><br />Dodatkowo:<br /><br />150 ml białego wytrawnego wina<br /><br />-5 dag cukru<br /><br />-około 400 ml wody<br /><br /><br /><br /><br />1.Wino połączyć z wodą i cukrem.Zagotować,włożyć obrane gruszki.Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.Następnie wyjąć,ostudzić ,pokroić w plastry.W tym czasie gdy gruszki postawiliśmy na ogniu przygotować ciasto:.Mąkę przesiać, dodać sól , cukier,bazylię oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować na kształt okrągłej formy o średnicy 26 cm .Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę..<br /><br />3.Ser brie rozdrobnić widelcem,dobrze połączyć z marscarpone,śmietaną ,miodem,bazylią i 3 łyżeczkami drobno posiekanych orzechów.2/3 serowego sosu rozłożyć na cieście.<br /><br />4.Obłożyć dekoracyjnie owocami,.Na każdą gruszkę nałożyć po łyżce pozostałego sosu.Następnie rozłożyć połówki orzechów i makrelę .Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami.<br /><br />5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp.200 st.C.Pod koniec pieczenia przykryć aluminiową folią.<br /><br />xamelka1@interia.eu<br /><br />Magdalena S.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-67936104450833875812015-07-10T00:52:01.195-09:002015-07-10T00:52:01.195-09:00Halibut z brokułami ,słonecznikiem i włoskimi orze...Halibut z brokułami ,słonecznikiem i włoskimi orzechami<br /><br />-4 kostki halibuta niebieskiego (4x100g)<br /><br />-1 mały brokuł<br /><br />-około 200 g naturalnego gęstego jogurtu<br /><br />-2 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów Sante<br /><br />-6 łyżek łuskanego słonecznika Sante<br /><br />-1 jajko<br /><br />-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki<br /><br />-sól i pieprz do smaku<br /><br />-sok z cytryny<br /><br /><br /><br /><br />1.Brokuł podzielić na różyczki ,ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie.Odcedzić.<br /><br />2.Rybę oproszyć solą i pieprzem ,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 10-15minut.<br /><br />3 .3 łyżki słonecznika oraz orzechy uprażyć na suchej patelni.Przestudzić,połączyć z jogurtem , drobno posiekaną natką i jajkiem.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.<br /><br /><br />4.Rybę ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu,wyłożyć połowę jogurtu,rozłożyć brokuły,przykryć pozostałym jogurtowym sosem.Wierzch posypać słonecznikiem,lekko posolić.<br /><br />5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 25 minut.<br /><br />xamelka1@interia.eu<br /><br />Magdalena S.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-62172235208023991682015-07-09T23:24:18.013-09:002015-07-09T23:24:18.013-09:00A'la Amerykanski Klimat
Składniki:
-2 szklank...A'la Amerykanski Klimat<br /><br />Składniki:<br />-2 szklanki mąki kukurydzianej SANTE<br />-ok 1 szklanki mleka ( ja używam 0,5%)<br />-3/4 szklanki wody gazowanej<br />-2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />-2 białka<br />-słodzik np. ksylitol SANTE<br />- dodatki: jogurt/serek, owoce<br /><br />Przygotowanie:<br />Ubijamy białka. Pozostałe składniki wsypujemy do miski i miksujemy i dodajemy ubite białka. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż ciasto naleśnikowe ( taka papka ;D) Smażymy na oliwie z obu stron. Smarujemy serkiem/jogurtem + dodajemy ulubione owoce<br /><br /><br />Kolorowe życie z SANTE<br /><br />SANTE o zdrowie dbać pomaga,<br />wspaniałymi produktami nas wspomaga.<br />Gdy SANTE zajadam,<br />od razu w lepszy nastrój wpadam.<br />Produkty te mnie inspirują<br />i do gotowania motywują.<br /><br />Potrafię wyczarować z nich bardzo wiele-<br />tak mi mówią przyjaciele.<br />Ciasteczka, owsianki, czy obiady-<br />gotuję bez obawy<br /><br />Sport i zdrowy styl życia mnie cechuje-<br />na co dzień bardzo ciężko trenuje.<br />Aby się zregenerować i energię odbudować,<br />batonami proteinowymi się zajadam<br />i organizm mój w ten sposób wspomagam.<br />One bardzo mi smakują,<br />a tak niewiele kosztują!<br /><br />A gdy przyjdzie chwila wytchnienia<br />dla nastroju złagodzenia<br />do kawy mej ulubionej zasiadam,<br />ksylitolem ją doprawiam.<br />A do tego moje ciasteczka kochane-<br />oczywiście re z SANTE kochane.<br /><br />Gdy posiłek z SANTE przygotuję,<br />to nic się nie maruje.<br />Talerz postkami świeci,<br />wiedzą o tym nawet małe dzieci.<br />Mój umysł i ciało SANTE kochają<br />i się z nim nigdy nie rozstają!<br /><br />* Moje wyczarowane przepisy z SANTE znajdują się w tym komentarzu, jak i dwóch innych ;)Żanetahttps://www.blogger.com/profile/09035212895359386845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-14943263843959943182015-07-09T23:21:17.208-09:002015-07-09T23:21:17.208-09:00Czekoladowe babeczki ( FIT! )
Pyszne! Polecam!
Sk...Czekoladowe babeczki ( FIT! )<br />Pyszne! Polecam!<br /><br />Składniki:<br />- 3 woreczki kaszy jaglanej SANTE<br />- 7 białek jaj<br />- 3/4 łyżeczki kakao<br />- mleko kokosowe ( 4 kopiate łychy)<br />- słodzik ( u mnie ksylitol, wg uznania)<br />- 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />- dodatki: gorzka czekolada, truskawki, żurawina<br /><br />Przygotowanie:<br />Gotujemy kaszę, spłukujemy ją zimną wodę i odcedzamy. Przekładamy ją do miski, dodajemy białka jaj, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia- blendujemy. Dodajemy do masy kakao i mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Powstałą masę nakładamy do 3/4 wyskokści foremki, dekorujemy żurawiną, kawałkami gorzkiej czekolady. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 180stopni) na 20 min. Doglądamy muffinek, można pod koniec na kilka minut włączyć termoobieg. Wyciągamy babeczki, dajemy im chwile odpocząć. Nakładamy na talerz. Świetnie smakują w towarzystwie trudkawek, które nadają świeżości deserowi.Żanetahttps://www.blogger.com/profile/09035212895359386845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-70383023251678630912015-07-09T23:20:36.726-09:002015-07-09T23:20:36.726-09:00Batoniki owsiane
Składniki:
- 2 szklanki płatków ...Batoniki owsiane<br /><br />Składniki:<br />- 2 szklanki płatków owsianych górskich SANTE<br />-1/2 szklanki słonecznika łuskanego SANTE<br />-ok 15 migdałów SANTE<br />-ok 15 orzechów laskowych SANTE<br />-1/4 szklanki żurawiny SANTE<br />-1/4 szklanki rodzynek SANTE<br />- kilka pestek z dyni SANTE<br />- 4 banany (ja miałam niezbyt duże)<br />- 2 jajka<br />- trochę miodu (opcjonalnie)<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Wymieszać wszystkie składniki, nałożyć masę na blaszkę formując, ozdobić u góry dodatkami. Wkładamy do nagrzanego pieca (160 stopni) na ok 30-35 min. Wyciągamy, kroimy ciasto na batoniki.<br /><br />Smacznego!<br /><br />Batoniki są świetną zdrową przekąską. Można je zabrać do pracy, szkoły, czy piknik. Idealnie się nadają na drugie śniadanieŻanetahttps://www.blogger.com/profile/09035212895359386845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-43077703800669295142015-07-09T22:26:42.062-09:002015-07-09T22:26:42.062-09:00Zdrowa i szybka kasza z warzywami
- ugotowana kasz...Zdrowa i szybka kasza z warzywami<br />- ugotowana kasza na sypko<br />- warzywa : brokuł, marchew, kalafior, kukurydza i inne sezonowe które lubiny<br />- koperek<br />- nać pietruszki<br />- łyżka masła<br /><br />Warzywa gotujemy na parze. W dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy warzywa, kaszę i posypujemy koperkiem i natką pietruszki. Mieszamy do połączenia smaków. Pyszna i zdrowa- jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie :) Wszystkie moje przepisy gotowe w 15 minut :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08031847915144001799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-82711782684396876032015-07-09T22:19:10.682-09:002015-07-09T22:19:10.682-09:00Szybkie zdrowe ciasteczka pełne wartości odżywczyc...Szybkie zdrowe ciasteczka pełne wartości odżywczych<br />- mix płatków SANTE (owsiane, żytnie, otręby)<br />- 2 łyżki miodu<br />- zboża ekspandowane (amarantus, gryka)<br />- suszone owoce SANTE (żurawina, jagody goji)<br />- 2 jajka<br /><br />Wszystkie suche składniki łączymy w dużej misie. Dodajemy jajka i miód. Calość dokładnie mieszamy i formujemy małe ciasteczka. Pieczemy ok 10 min w 180C. Pyszne! <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08031847915144001799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-5893676358145998822015-07-09T22:16:15.122-09:002015-07-09T22:16:15.122-09:00Pyszne, szybkie i zdrowe kotleciki z kaszy gryczan...Pyszne, szybkie i zdrowe kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu:<br /><br />Składniki:<br />– 200 g kaszy gryczanej SANTE<br />– 250 g twarogu trzykrotnie mielonego (może być z aksamitny z wiaderka)<br />– 2 jajka<br />– kilka gałązek natki pietruszki (drobno posiekanej)<br />– sól, pieprz świeżo mielony<br />– otręby SANTE do obtoczenia<br /><br />Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować kotleciki i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni teflonowej. Podawać z dużą ilością świeżych warzyw.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08031847915144001799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-28915115827182269142015-07-09T01:58:52.855-09:002015-07-09T01:58:52.855-09:00A ja proponuję bułeczki zbożowo-twarogowe, idealne...A ja proponuję bułeczki zbożowo-twarogowe, idealne na śniadanie lub na przekąskę. Doskonałe do <br />kanapek na słodko lub w wersji wytrawnej. <br /><br />250 g białego sera twarogowego<br />1 jajko<br />1 szklanka mieszanki z płatków owsianych i żytnich, otrębów jęczmiennych, pszennych i żytnich Sante<br />1 łyżka siemienia lnianego Sante<br />½ łyżeczki proszku do pieczenia<br />2 łyżki wody<br /><br />Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki, ułożyć na papierze i piec ok 15-20 min w temp. 200 st.<br /><br />Szybko, zdrowo i smacznie :)~ellehttps://www.blogger.com/profile/00379692173841356199noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-68727380834219761262015-07-09T00:01:00.532-09:002015-07-09T00:01:00.532-09:00Krem czekoladowo-orzechowy
Składniki:
* 3 daktyl...Krem czekoladowo-orzechowy<br /><br /><br />Składniki:<br />* 3 daktyle suszone<br />* 1/2 awokado<br />* 1/3 średniej wielkości banana<br />* 1 płaska łyżeczka kakao<br />* 1 łyżka masła orzechowego Sante<br /><br /><br />Wykonanie:<br />Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie daktyle odcedzić, wyjąć pestki, jeśli je mają.<br />Banana i awokado pokroić w mniejsze kawałki. Razem z daktylami, przełożyć owoce do niedużego, wysokiego naczynia ( np. szerszy kubek ), wsypać kakao, dodać masło orzechowe i przy użyciu blendera, zmiksować składniki na gładki krem.<br />Ja swój krem posypałam wiórkami kokosowymi.<br /><br />mpyzik7@gmail.comkolorowo-torcikowohttps://www.blogger.com/profile/10423674723488672565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-47791524217092673332015-07-08T23:56:34.821-09:002015-07-08T23:56:34.821-09:00Ciasto czekoladowo-orzechowe ( bezglutenowe)
Skł...Ciasto czekoladowo-orzechowe ( bezglutenowe)<br /><br /><br />Składniki :<br />( na małą blachę )<br /><br />* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Sante ( na wodzie lub napoju sojowym czekoladowym ) <br />* 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych<br />* 1/2 szklanki masła orzechowego Sante<br />* 90 g gorzkiej czekolady ( bezglutenowej )<br />* 3/4 szklanki napoju sojowego czekoladowego ( np. Alpro )<br />* 1/2 szklanki brązowego cukru<br />* 1 łyżka mąki kukurydzianej<br />* 1 łyżka skrobi ziemniaczanej<br />* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego )<br /><br /><br />Wykonanie:<br />Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać masło orzechowe - połączyć składniki.<br />Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać.<br /><br />Czekoladę zmiksować z kaszą jaglaną i cukrem, dodać zmielone orzechy, obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz napój czekoladowy. Miksować, aż składniki dokładnie się połączą.<br /><br />Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w 180 stopniach C przez około 40 minut.<br /><br />mpyzik7@gmail.comkolorowo-torcikowohttps://www.blogger.com/profile/10423674723488672565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-39153126190883533622015-07-08T23:48:25.566-09:002015-07-08T23:48:25.566-09:00Fit Trufle
Składniki:
( na 6-7 sztuk )
* 80 g śl...Fit Trufle<br /><br /><br />Składniki:<br />( na 6-7 sztuk )<br />* 80 g śliwek suszonych Sante<br />* 7 płaskich łyżek płatków owsianych górskich Sante<br />* 50 g czekolady gorzkiej<br /><br /><br /><br />Wykonanie:<br />Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut - odcedzić. <br />Płatki wsypać na patelnię, prażyć, aż staną się chrupki. UWAGA - nie spalić płatków !<br />Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.<br /><br />Śliwki i czekoladę przełożyć do niedużego naczynia, np szerokiego kubka - zmiksować blenderem. Dodać 6 łyżek płatków owsianych - raz jeszcze zmiksować, rozdrabniając płatki.<br />Powstałą masę wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, czyli po około 20-30 minutach - formować, nieduże kuleczki. Każda truflę obtoczyć w pozostałych płatkach owsianych. <br />Gotowe pralinki wstawić do lodówki, do czasu całkowitego zastygnięcia ... oczywiście jeśli uda Wam się oprzeć i nie zjecie od razu<br /><br />mpyzik7@gmail.comkolorowo-torcikowohttps://www.blogger.com/profile/10423674723488672565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2229317271680897841.post-39494161758899776382015-07-08T08:23:05.145-09:002015-07-08T08:23:05.145-09:00Moją trzecią propozycją będzie szybkie i pyszne do...Moją trzecią propozycją będzie szybkie i pyszne domowe pesto z jarmużu. Uwielbia je szczególnie mój synek :) <br /><br />Składniki:<br />Pesto:<br />150 g jarmużu (oczyszczonego, bez twardych łodyg)<br />70 g łuskanego słonecznika Sante<br />2 łyżki ziaren sezamu Sante<br />5 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)<br />1 duży ząbek czosnku<br />70 ml oleju rzepakowego<br />2 łyżki wody<br />2 szczypty soli <br />pieprz czarny świeżo zmielony<br />Dodatkowo:<br />300 g makaronu spaghetti<br /><br />Słonecznik i sezam podprażyć na suchej patelni. Czosnek drobno posiekać. Jarmuż przełożyć do wysokiego naczynia, dodać słonecznik z sezamem, czosnek, ser, olej i wodę. Składniki rozdrobnić za pomocą blendera. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Gorący makaron połączyć z sosem. Porcje makaronu z pesto posypać startym serem grana padano lub parmezanem. Podać od razu po przygotowaniu. <br /><br />olusia23@poczta.onet.plOlahttps://www.blogger.com/profile/15868390681668152976noreply@blogger.com