Joconde cake zawsze robiłam w wersji na słodko. Dziś jednak, postanowiłam pójść o krok dalej i przygotowałam te przepięknie prezentujące się przystawki, w wersji na słono. Są idealne na eleganckie przyjęcia i by zaskoczyć swoich bliskich. Do ciasta dodałam starty buraczek- możecie go zamienić na puree ze szpinaku- Wasza wola:)... właśnie kolejny raz zastanawia mnie czemu moje ciasto odbarwiło się w trakcie pieczenia. I tak przy spodzie gdzie stykało się z papierem pozostało buraczkowe, przez środek zdecydowanie zielone niczym z dodatkiem szpinaku.
Joconde cake
masa dekoracyjna:
80 g masłaMasę ucieramy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy dowolne kształty w pewnej odległości na blaszce. U mnie były to rybki. Blachę odstawiamy na kilka minut w zimne miejsce, a najlepiej (jeśli Wam się zmieści do lodówki).
biszkopt na roladę :
4 czubate łyżki mąki3 łyżki oleju
Z podanych składników robimy ciasto jak na biszkopt. Białka ubijamy dodając pod koniec żółtka, sól, i pozostałe składniki- na koniec olej i buraki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na pozostałe ciasto dekoracyjne i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Gotowe ciasto kroimy na 4-5 pasków na szerokość rolady.
Nadzienie
1 puszka tuńczyka Princes
1 opakowanie serka śmietankowego ok. 300 g (może być też jakiś ziołowy)
mała puszka kukurydzy, mała puszka czerwonej fasoli
kilka łyżek majonezu, kaparów
drobno pokrojone - szalotka, kilka korniszonów,kwaśne jabłko
W rantach cukierniczych (takich o średnicy ok. 5-7 cm) z pasków ciasta formujemy walce. na spód z brzegów ciasta wykładamy kółko ciasta. Porcjami, najlepiej rotacyjnie wykładamy poszczególne składniki) co jakiś czas przekładając majonezem. Wierzch dekorujemy serkiem śmietankowym i może być jak u mnie odrobiną tuńczyka i rzodkiewką. Jocond cake dobrze jest odstawić na kilka godzin do lodówki.
Do środka możecie też dodać np. oliwki, suszone pomidory, pokrojone jajko, to co np dodajecie do sałatek z tuńczyka.
P.S. rybki baaaardzo zaciekawiły moją małą pomocnicę stąd te okruchy :)
Nadzienie
1 puszka tuńczyka Princes
1 opakowanie serka śmietankowego ok. 300 g (może być też jakiś ziołowy)
mała puszka kukurydzy, mała puszka czerwonej fasoli
kilka łyżek majonezu, kaparów
drobno pokrojone - szalotka, kilka korniszonów,kwaśne jabłko
W rantach cukierniczych (takich o średnicy ok. 5-7 cm) z pasków ciasta formujemy walce. na spód z brzegów ciasta wykładamy kółko ciasta. Porcjami, najlepiej rotacyjnie wykładamy poszczególne składniki) co jakiś czas przekładając majonezem. Wierzch dekorujemy serkiem śmietankowym i może być jak u mnie odrobiną tuńczyka i rzodkiewką. Jocond cake dobrze jest odstawić na kilka godzin do lodówki.
Do środka możecie też dodać np. oliwki, suszone pomidory, pokrojone jajko, to co np dodajecie do sałatek z tuńczyka.
P.S. rybki baaaardzo zaciekawiły moją małą pomocnicę stąd te okruchy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena