Kto powiedział, że takie rurki można jeść tylko na słodko. Tym razem postanowiłam przyrządzić je w wersji wytrawnej, wszak samo ciasto i tak z reguły nie jest słodkie Takie rurki to idealna propozycja na letnie przekąski. Zamiast szpinaku z powodzeniem możecie wykorzystać inne warzywa np. jarmuż.
Rurki szpinakowe
125 g masła zimnego
125 g śmietany kwaśnej
260 g mąki pszennej
odsączone puree ze szpinaku ok. 4-5 łyżek
duża szczypta soli
Z podanych składników robimy ciasto (najpierw bez szpinaku)- wszystko siekamy nożem do połączenia. Na koniec łączymy ze szpiankiem. Wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3 mm. i kroimy w paski o szer. ok. 2 cm i zaczynając od węższej części formujemy rurki. Gotowe ciastka pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.Nadzienie:
1 puszka tuńczyka Princes
1 opakowanie serka naturalnego
Całość blendujemy- możemy doprawić do smaku jeśli czujecie taką potrzebę.
Gotowe nadzienie przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy masę do rurek. Możecie też dodać drobno pokrojone warzywa (np. kiszony ogórek, kapary, oliwki, świeże ogórki, paprykę).
Ach i pamiętajcie.. tych rurek nie oprószamy pudrem:)))
Wy też możecie wziąć udział w konkursie #MasterTuńczyk kliknijcie tutaj www.konkurstunczyk.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena