Dziś mam dla Was słodycz po której zdecydowanie możecie mieć mniejsze poczucie winy niż po tradycyjnych wypiekach. Nie ma tu ani białego cukru ani mleka, chyba, że ktoś bardzo ma ochotę na jagielnik o bardziej mlecznym smaku, to jak najbardziej może kaszę ugotować na mleku. Jeśli ktoś jeszcze bardziej chce odchudzić ten przepis może pominąć warstwę herbatniczków.
1 pełna
szklanka kaszy jaglanej
ok.2,5- 3 szklanki wody
cukier kokosowy do smaku
cukier kokosowy do smaku
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe (ok. 80 g)
150 ml śmietanki kokosowej
*herbatniki
*likier migdałowy
kaszę kilkakrotnie przepłukujemy wodą, i
dopiero wtedy nastawiamy do gotowania, gotując tak długo aż będzie miękka.
Następnie dodajemy śmietankę i około 3 łyżek wiórków i całość blendujemy.
Dosładzamy według własnych preferencji. Gotową masę wykładamy na warstwę z
herbatników ( u mnie standardowe herbatniki 3sztuki x 5
sztuk) i oprószamy obficie wiórkami. Jagielnik, odstawiamy w chłodne miejsce. Kroimy po kilku, kilkunastu godzinach, gdy ciasto się schłodzi i stężeje.
sztuk) i oprószamy obficie wiórkami. Jagielnik, odstawiamy w chłodne miejsce. Kroimy po kilku, kilkunastu godzinach, gdy ciasto się schłodzi i stężeje.
Tak prosto, a jak efektownie, piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle cudo!i do tego można bezczelnie i bez grzechu zjeść dużą porcję:)
OdpowiedzUsuńOstatnio szukam przepisów na desery bez pieczenia :) Bardzo się cieszę, bo mam w domu wszystkie składniki, więc bardzo chętnie wezmę się do pichcenia :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, ale z innego przepisu i kompletnie mi nie wyszedł. Był bardzo mdły, a szkoda, bo taką miałam ochotę go zjeść :)
OdpowiedzUsuńWow! Świetny przepis! Brakuje mi tylko herbatniczków do jego wykonania. Jutro się doopatrzę i na pewno skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuń