Dziś mam dla Was kolejny torcik z warzywną nutą. Do jego przygotowania wykorzystałam buraczki. Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne, i o ciekawym aromacie.Całość dopełniają warstwy dżemu który przełamuje słodycz i masy przygotowane na bazie serka i czekolady.
Zaletą tych buraczków jest to, że łatwo się je dozuje, bo są zmrożone w małych brykiecikach, nie musimy więc stać z "toporkiem" i męczyć się jeśli potrzebujemy zużyć tylko części z mrożonki.
Torcik czekoladowo-buraczkowy z masą czekoladowo-twarogową
100 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru do wypieków
20 g kakao,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g buraków tartych/ale nawet lepiej sięgnąć po purre Poltino- podgrzałam wcześniej, zblendowałam i wystudziłam)
2 jaj
120 oleju rzepakowego/słonecznikowego
Suche składniki przesiewamy i mieszamy w jednym naczyniu. Mokre składniki miksujemy i dodajemy do nich sypką mieszankę i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wykładamy do tortownicy o śr. 18 cm.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na trzy krążki.
Nadzienie twarożkowe
250 ml serka delikatnego twarogowego
150 gram mlecznej i gorzkiej (po połowie) rozpuszczonej czekolady
200 ml kremówki
1 łyżeczka ( z lekkim czubkiem) żelatyny rozpuszczona we wrzątku
Kremówkę ubijamy na sztywno stopniowo dodając twarożek a następnie przestudzoną czekoladę. Na sam koniec wlewamy żelatynę i chwilę miksujemy.Każdy z blatów delikatnie nasączamy wiśniówką. Na dwa spodnie blaty wykładamy kolejno dżem porzeczkowy oraz masę. Na wierzch wylewamy gęsty ganach 50 ml kremówki podgrzewamy i zalewamy około 120 gramów czekolady i mieszamy do połączenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena