I znowu mogę napisać...coraz bliżej święta. Tak, tak kochani:) Już niedługo wraz z bliskimi zasiądziemy do stołu wielkanocnego na którym na pewno nie zabraknie słodkich pyszności a wśród nich pięknych bab wielkanocnych. Do mojej wielkanocnej babki dodałam oleju rzepakowego, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość i jest lżejsze nić z użyciem chociażby margaryny.
Babka bezglutenowa cytrynowa
1 kisiel wiśniowy (na 0,75 l)
1 budyń śmietankowy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
4 łyżek cukru
Suche składniki ( poza cukrem) przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier a następnie żółtka . Łyżka po łyżce wlewamy olej oraz śmietanę oraz dodajemy przesianą mieszankę oraz skórki z cytryny. Całość delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką i przekładamy do małej formy na babki- średnica około 12-15 cm.. Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 30-40 minut- w zależności od piekarników te czas może być odmienny. Przed podaniem oprószamy pudrem.
A co z żółtkami, czy ta baba z tylko z białek ?
OdpowiedzUsuńoo dziękuję za czujne oko.Już poprawiłam. Oczywiście dodajemy tutaj i żółtka- możemy je również chwilę oddzielnie ubić i dopiero dodać do piany ale nie jest to obligatoryjne.
OdpowiedzUsuń