Dziś mam dla Was ciasto, które z powodzeniem możecie przygotować na kończący się niestety sezon truskawkowy...z czego w ogóle się nie cieszę. Jako ciekawostkę dodam, że torcik ten z niewielkimi modyfikacjami przygotowałyśmy wraz z ekipą Agnieszki z bloga Najsmaczniejsze podczas finału konkursu almette fruit.
Torcik na zimno z masą gruszkowo-jabłkową i truskawkami
Galaretka na wierzch:
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
700-800 ml wody
Na początku przygotowujemy galaretkę, aby mogła tężeć już w trakcie pieczenia ciasta. Gdy będzie lekko przestudzona, wstawiamy do lodówki.
Biszkopt:
3-4 jaja
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie. dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do kwadratowej formy o boku 20 cm, albo do tortownicy o średnicy 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut i odstawiamy do przestudzenia.Masa:
1 opakowanie serka gruszkowo-jabłkowego
400 ml śmietany kremówki
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 galaretki o smaku gruszkowym rozpuszczone w 100-150 ml wrzątku
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości .
Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy serek oraz jogurt. Na koniec dodajemy przestudzoną galaretkę i mieszamy. Masę warto wstawić na kilka minut do lodówki.
Dodatkowo:
Owoce do dekoracji- u mnie truskawki
poncz do nasączania- sok z limonki do smaku- 200 ml wody-1 łyżeczka cukru brązowego
dżem brzoskwiniowy- mały słoiczek
Przełożenie:
Biszkopt delikatnie nasączony ponczem-dżem brzoskwiniowy (albo ananasowy, lub inny ulubiony)-masa owoce- tężejąca galaretka.
* Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych ulubionych owoców, również smak serka możemy dopasować do swoich ulubionych smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena