Nasionka
chia, podobnie jak tapioka to jedne z tych produktów, które stały się popularne
całkiem niedawno. Nasiona chia, czyli szarłatu hiszpańskiego
wywodzą się z rejonu Ameryki Łacińskiej,są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych
proporcjach, łatwo przyswajalnego
białka, dużej ilości błonnika (dzięki czemu dają uczucie sytości na
długi czas), bogatym źródłem witamin,
minerałów oraz przeciwutleniaczy. Nasiona Chia możecie wykorzystywać do
przygotowania puddingów, napoju energetycznego czy też koktajli. Możliwości
jest naprawdę wiele, a kto raz spróbuje tych maleńkich nasionek, nie
poprzestanie na jednym deserze.
Ten jak i inne przepisy znajdziecie również w naszym premierowym magazynie AROMAT:
150 ml mleczka kokosowego
100 ml mleka
3 łyżki nasion chia
*1,2-1łyżeczka syropu z agawy/miodu
30 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao
Truskawki, borówki, banan lub inne ulubione owoce
Odrobina startej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Do słoiczka wlewamy obydwa rodzaje mleka i wsypujemy
nasionka chia. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy 2-3 minuty.
Odstawiamy. Po ok.10 minutach znów mieszamy. Czynność tę, warto powtórzyć
jeszcze kilka razy. Następnie pudding dzielimy na dwie części- do jednej
dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej syrop/miód- do smaku.
Deser przekładamy do pucharków/ słoiczków ( ja najpierw
wyłożyłam porcję czekoladową, a na wierzch warstwę mleczną. Tak przygotowany deser,
odstawiamy na kilka godzin do lodówki Przed podaniem układamy na wierzchu owoce
i posypujemy odrobiną startej czekolady.
*dosładzamy do smaku według uznania
*mleko krowie możemy zastąpić innym mlekiem, np. kozim
lub roślinnym
Mam chia ale ciągle nie zrobiłam! Czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/