To ciasto jest wspaniałe..Mocno czekoladowe, wilgotne a dzięki dodatkowi kaszy dłużej zachowuje świeżość i jest zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych wypieków
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z orzechami w karmelu
100g (jedna saszetka) suchej kaszy gryczanej (u mnie Kupiec)ugotowanej do miękkości na wodzie
3 jaja
80g cukru trzcinowego
3 jaja
80g cukru trzcinowego
80g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła
150g czekolady- 100 gram gorzkiej, 50 gram mlecznej
50 g suszonych żurawin
30 g orzeszków ziemnych niesolonych grubo posiekanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła
150g czekolady- 100 gram gorzkiej, 50 gram mlecznej
50 g suszonych żurawin
30 g orzeszków ziemnych niesolonych grubo posiekanych
kilka kropel aromatu rumowego/arakowego
polewa czekoladowa
30ml śmietanki kremówki 30%
70g czekolady deserowej
polewa czekoladowa
30ml śmietanki kremówki 30%
70g czekolady deserowej
Kremówkę ogrzewamy i dodajemy czekoladę, całość energicznie mieszamy.
na karmel orzechowy:
5g masła, 1 łyżka miodu, cukru, 100 gram orzechów na karmel orzechowy:
Orzechy wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i chwilę podprażamy. Dodajemy pozostałe składniki i karmelizujemy chwilę.
Ugotowaną kaszę, po wystudzeniu, mielimy w maszynce bądź blenderem. W garnku rozpuszczamy masło wraz z czekoladą i odstawiamy do przestudzenia, lekkiego. W drugim naczyniu ubijamy na puch jaja, następnie stopniowo dodajemy cukier.Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Jako ostatnie dodajemy przesianą z mąką proszek, bakalie oraz aromat. Gotowe ciasto przekłądamy do małej tortownicy (ok 20 cm śr) bądź do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut. Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczonym ganache czekoladowym oraz orzeszkami w karmelu.
pycha!!Piekłam w weekend. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńpzdr,Magda
Mozna zamienić mąkę tortowa na pełnoziarnista ?
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamienić mąke pszenną na pełnoziarnistą ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony i jak najbardziej polecam ciasto jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń