Latem warto korzystać z tego co jest naprawdę dobre- a więc sezonowych owoców. Na upalne dni polecam Wam pyszny chłodnik owocowy z maleńkimi pierożkami nadziewanymi kaszą jaglaną. Pycha spróbujcie:)
Chłodnik jagodowy z pierożkami z kaszą jaglaną
Pierogi
składniki:
1 szklanka mąki pszennej poznańskiej
1 jajo
ok .1/2 szklanki jagód
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( u mnie Kupiec)
ok. 150-200ml ciepłej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie serka jagodowego z maliną/ bądź 100 gram półtłustego twarogu
1 łyżka oleju
ok 250-300 ml mleka
Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie- dodajemy łyżkę oleju i jajko. Następnie dodajemy stopniowo ciepłą wodę. W zależności od mąki może być jej więcej lub mniej- ciasto ma być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie nastawiamy w dużym garnku wodę- którą solimy i dodajemy 1 łyżkę oleju.
Farsz: Kaszę podprażamy na suchej patelni a następnie dokładnie płuczemy. Gotujemy na sypko na mleku.
Gotową kaszę studzimy. Następnie łączymy ją z serem, owocami i ewenualnie 1/2 rozkłóconego jaja. Całość dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy na kilka mm grubości. Małą szklaneczką z cienkim rantem
wycinamy kółeczka. Na każde z nich nakładamy partię farszu i formujemy
pierogi dokładnie sklejając brzegi (uważajcie aby masa nie rozciągnęła
się na brzegi, to utrudnia sklejanie, nie wygląda apetycznie i zazwyczaj
takie pierogi rozpadają się w trakcie gotowania). Z ciasta formujemy maleńkie sakiewki, albo lepimy tradycyjne małe pierożki. Gotowe pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1,5-2 minut od wypłynięcia na wierzch
chłodnik
200 ml jogurtu naturalnego (- dwie łyżki do dekoracji)
250 ml mleka- krowiego bądź np. migdałowego
250 ml kefiry naturalnego
1 duży dojrzały banan
1 szklanka jagód
1/2 szklanki borówek
ewentualnie miód/cukier do smaku
Banany miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jagody oraz napoje nabiałowe i całość miksujemy. W razie potrzeby dosładzamy. Następnie dodajemy borówki. Gotowy chłodnik przelewamy do talerzy. . Na wierzch wykładamy pierożki i dekorujemy jogurtem oraz mięta.
jeeeej taki chłodnik bym z chęcią zjadła.. musiał być przepyszny, w każdym razie na taki wygląda :)
OdpowiedzUsuń