Uwielbiam
takie ciasta, które szybko się robi i do jego przygotowania, nie potrzeba
brudzić całego zastępu naczyń czy sprzętów. To ciasto można robić przez całe
wakacje i wykorzystywać kolejne, pojawiające się owoce sezonowe:)
Szybkie ciasto śmietanowe
300 ml gęstej śmietany 18 %
100 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
250 g mąki pszennej (tortowej)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
2 jaja
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny (można też dodać otartą skórkę)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 200 g truskawek (można też dodać inne owoce np. śliwki, jagody, brzoskwinie, jabłka)
Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej
misy wsypujemy cukier, wlewamy olej i sok cytrynowy i mieszamy rózgą
do
połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietanę i również chwilę
mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą, ziarenka wanilii i
całość mieszamy do
połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do wąskiej , podłużnej blaszki a na
wierzch
układamy owoce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60
minut (najpierw sam dół a po ok 40-45 min.góra i dół bez termoobiegu).
Po
przestudzeniu, ciasto śmietanowe, możemy oprószyć pudrem.
*Zamiast śmietany możecie użyć gęstego jogurtu
Bardzo fajny kształt ma to ciasto.
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem śmietany to jeszcze nie jadłam, a muszę zrobić koniecznie.