niedziela, 28 czerwca 2015

Szybkie ciasto śmietankowe





Uwielbiam takie ciasta, które szybko się robi i do jego przygotowania, nie potrzeba brudzić całego zastępu naczyń czy sprzętów. To ciasto można robić przez całe wakacje i wykorzystywać kolejne, pojawiające się owoce sezonowe:)

 

 Szybkie ciasto śmietanowe


300 ml gęstej śmietany 18 %

100 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego

250 g mąki pszennej (tortowej) 

4 łyżki mąki ziemniaczanej

  3/4 szklanki cukru

ziarenka z połowy laski wanilii 

 2 jaja

sok wyciśnięty z 1/4 cytryny (można też dodać otartą skórkę)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

ok. 200 g truskawek (można też dodać inne owoce np. śliwki, jagody, brzoskwinie, jabłka)

Wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną, pokojową temperaturę.Do dużej misy wsypujemy cukier, wlewamy olej i sok cytrynowy  i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy jaja a później śmietanę i również chwilę mieszamy. Na koniec  dodajemy przesianą mąkę z sodą, ziarenka wanilii i całość mieszamy do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do wąskiej , podłużnej blaszki a na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut (najpierw sam dół a po ok 40-45 min.góra i dół bez termoobiegu). Po przestudzeniu, ciasto śmietanowe, możemy oprószyć pudrem.

*Zamiast śmietany możecie użyć gęstego jogurtu   

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny kształt ma to ciasto.
    Z dodatkiem śmietany to jeszcze nie jadłam, a muszę zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena