niedziela, 21 czerwca 2015

Torcik truskawkowy z masą serkową i galaretką



Lato w pełni, więc warto sięgać po to, co o tej porze jest najlepsze...czyli nasze polskie truskawki. Dziś mam dla was sernik-torcik na zimno. Ma on  lekką, kremowo- piankową  konsystencję. Sprawdzi się idealnie jako deser na upalne dni:)  

Torcik truskawkowy z masą serkową i galaretką




Biszkopt:
  7 jaj dużych
3/4 szklanki cukru
 1 szklanka z czubkiem  mąki pszennej
         2 łyżki  mąki ziemniaczanej 
1/3 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia




Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca  i stopniowo dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz olej i całość delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni (bez termoobiegu- pod koniec przełączamy dopiero na górę i dół). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przekrawamy na pół. Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej. Po
Masa 

Masa serowa:

  1/2kg sera twarogu w wiaderku (mielonego)
300 gram serka homogenizowanego waniliowego 

  1 galaretka cytrynowa/ brzoskwiniowe +2 czubate  łyżki żelatyny+ 250 ml wrzątku

0,5 l śmietany kremówki 

cukier drobny, najlepiej puder z wanilią- do smaku


Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą wodą dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia- galaretka w chwili dodawania do masy mają lekko tężeć. Ser chwilę miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy kremówkę dodając 3-4 łyżki cukru z wanilią. Do sera dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę. Jeśli masa jest niewystarczająco słodka, dosładzamy pudrem.
Dodatkowo:
2 galaretki rozpuszczone w 700 ml wrzątku ( u mnie zielone)
truskawki ok. 1,2 kg.
dżem np z czarnej porzeczki
ewentualnie napar  z herbaty do nasączenia ciasta.

Przełożenie :

pierwszy blat ciasta->cienka warstwa dżemu->3/4 masy oraz połowa truskawek->drugi blat ciasta-> masa ->truskawki->tężejąca galaretka.

http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.

2 komentarze:

  1. O mamo! Kocham truskawki, a jeszcze w takiej oprawie to po prostu miód na moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena