Lato w pełni, więc warto sięgać po to, co o tej porze jest najlepsze...czyli nasze polskie truskawki. Dziś mam dla was sernik-torcik na zimno. Ma on lekką, kremowo- piankową konsystencję. Sprawdzi się idealnie jako deser na upalne dni:)
Torcik truskawkowy z masą serkową i galaretką
Biszkopt:
7 jaj dużych
3/4 szklanki cukru
1 szklanka z czubkiem mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka.
Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca i stopniowo
dodajemy
cukier. Kolejno dodajemy żółtka i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy
przesianą mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną oraz olej i całość delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy.
Pieczemy ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni (bez
termoobiegu-
pod koniec przełączamy dopiero na górę i dół). Odstawiamy do całkowitego
przestudzenia i przekrawamy na pół. Biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej. Po
Masa
Masa serowa:
1/2kg sera twarogu w wiaderku (mielonego)
300 gram serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka cytrynowa/ brzoskwiniowe +2 czubate łyżki żelatyny+ 250 ml wrzątku
0,5 l śmietany kremówki
cukier drobny, najlepiej puder z wanilią- do smaku
Galaretkę wraz z żelatyną zalewamy gorącą wodą dokładnie mieszamy i
odstawiamy do przestudzenia- galaretka w chwili dodawania do masy mają
lekko tężeć. Ser chwilę miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy
kremówkę dodając 3-4 łyżki cukru z wanilią. Do sera
dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i mieszamy na wolnych obrotach. Na
koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę. Jeśli masa jest
niewystarczająco słodka, dosładzamy pudrem.
Dodatkowo:
2 galaretki rozpuszczone w 700 ml wrzątku ( u mnie zielone)
truskawki ok. 1,2 kg.
dżem np z czarnej porzeczki
ewentualnie napar z herbaty do nasączenia ciasta.
Przełożenie :
pierwszy blat ciasta->cienka warstwa dżemu->3/4 masy oraz połowa truskawek->drugi blat ciasta-> masa ->truskawki->tężejąca galaretka.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Cudowny :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Kocham truskawki, a jeszcze w takiej oprawie to po prostu miód na moje podniebienie :)
OdpowiedzUsuń