piątek, 26 stycznia 2018

Piernik z powidłami i czekoladą


 


Czy wy też tak macie, że nawet p świętach trudno jest Wam się rozstać za zapachem piernika? Jeśli tak koniecznie zróbcie taki na szybko:)

Piernik z powidłami i czekoladą

Składniki:
 5jaj
1 szklanka mąki żytniej
1 1/2 mąki pszennej
3/4 szklanki pudru
150 g miodu
250 gram masła
Do przełożenia:
1 słoik ok. (34 0 ml) powideł
80 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 

 Masło ucieramy z cukrem do białości dodając po jednym żółtku. Następnie dolewamy miód. Przesiane  mąki mieszamy z przyprawą i sodą i dodajemy do ciasta. Z białek ubijamy pianę. i dzieląc na 2-3 części dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23-25 cm i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po przestudzeniu, ciasto kroimy na dwie porcje i smarujemy powidłami połączonymi z rozpuszczoną czekoladą. . 
 polewa:
  3łyżki kremówki
100 g czekolady gorzkiej 
50 g wiórków kokosowych
Wierzch dekorujemy czekoladą połączoną z 3  łyżkami gorącej kremówki - podgrzewamy do uzyskania  jednolitej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena