Ciasto czekoladowe ze śmietanką i owocami
Dziś mam dla Was przepis, który na pewno przypadnie do gustu fanom ciasta murzynkowego..chociaż to nie będzie taki klasyczny murzynek. Dzisiejsza wersja została wzbogacona warstwą przypominającą po upieczeniu sernik a całość wzbogacają owoce nadzienie malinowe i same porzeczki. Ciasto długo zachowuje świeżość i pozostaje miękkie.
Przed podaniem możemy je dodatkowo oprószyć pudrem albo udekorować czekoladą.
Ciasto czekoladowe ze śmietanką i owocami
blaszka - ok 15x20 cm.
2 szklanki mąki pszennej
150 ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki cukru muscovado
szklanka ciepłego mleka (ok. 35 stopni)
1 duże jajo
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu porzeczkowego/powideł
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie
płynne składniki wlewamy do misy i miksujemy- dodajemy pozostałe,
uprzednio przesiane składniki i chwilę miksujemy. Tak przygotowane
ciasto przelewamy do blaszki
Dodatkowo:
1/2 szklanki mrożonych porzeczek- u mnie Poltino-
Nadzienie malinowe extra (moze być też porzeczka)- u mnie Poltino
Nadzienie :
350 g kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki cukru
1 łyżka ( z czubkiem) budyniu śmietankowego
1 żółtko
ekstrakt z wanilii ok. 1/3 łyżeczki
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy- możemy zrobić to za pomocą blendera, ważne aby bez potrzeby nie napowietrzać masy.
NA wyłożone ciasto wykładamy masę śmietankową i wykładamy nadzienie porzeczkowe oraz dekorujemy porzeczkami (możemy je również zastąpić malinami.
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena