Dziś mam dla Was przepis na przepyszny deser. Na straganach są jeszcze jesienne truskaweczki więc zróbcie czym prędzej:) Mleko kokosowe, możecie zastąpić migdałowym. Deser można również w całości przygotować na jednym dowolnym rodzaju mleka.
Pudding z tapioki z truskawkami w żelu
200 ml mleka 3,2%
250 ml mleka kokosowego
6 łyżek drobnej tapioki
1 łyżka z czubkiem cukru waniliowego
frużelina truskawkowa :
250 gram truskawek
70 ml wody
1 łyżka brązowego cukru
80 ml wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka świeżych truskawek do przybrania
Tapiokę
zalewamy mlekiem i na około 15
minut odstawiamy na bok. Następnie w garnku z grubym dnem nastawiamy na
mały ogień i gotujemy, cały czas mieszając ok. 15 minut
dosładzając pod koniec. Gdyby pudding okazał się bardzo gęsty, można
dodać odrobinę mleka. Nasz deser będzie gotowy gdy "perełki tapioki " staną
się
szkliste i przyjemnie miękkie.
Frużelina:
Owoce podlewamy częścią wody, dodajemy cukier i gotujemy chwilę do
delikatnego rozpadnięcia owoców. W pozostałej ilości wody rozrabiamy
mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewamy do gotujących się
owoców. Gotujemy chwilę aby mąka się zagotowała.
Gotowy pudding przekładamy do pucharków. Na wierzch wykładamy truskawki w żelu i po kilka świeżych owoców.
Jak myślisz będzie to dobrze smakowało z odtłuszczonym mlekiem?
OdpowiedzUsuń