czwartek, 8 września 2016

Pudding z tapioki z truskawkami w żelu



Dziś mam dla Was przepis na przepyszny  deser. Na straganach są jeszcze jesienne truskaweczki więc zróbcie czym prędzej:) Mleko kokosowe, możecie zastąpić migdałowym. Deser można również w całości przygotować na jednym dowolnym rodzaju mleka.

 Pudding z tapioki z truskawkami w żelu

200 ml mleka 3,2% 

250 ml mleka kokosowego

  6 łyżek drobnej tapioki

  1 łyżka  z czubkiem cukru waniliowego

frużelina truskawkowa :

250 gram truskawek

70 ml wody

1 łyżka brązowego cukru

80 ml wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kilka świeżych truskawek do przybrania

Tapiokę zalewamy mlekiem  i na około 15 minut odstawiamy na bok. Następnie w garnku z grubym dnem nastawiamy na mały ogień i gotujemy, cały czas mieszając ok. 15 minut dosładzając pod koniec. Gdyby pudding okazał się bardzo gęsty, można dodać odrobinę mleka.  Nasz deser będzie gotowy gdy "perełki tapioki " staną się szkliste i przyjemnie miękkie.
Frużelina:
Owoce podlewamy częścią wody, dodajemy cukier i gotujemy chwilę do delikatnego  rozpadnięcia owoców. W pozostałej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewamy do gotujących się owoców. Gotujemy chwilę aby mąka się zagotowała.
Gotowy pudding  przekładamy do pucharków. Na wierzch wykładamy truskawki w żelu i po kilka świeżych owoców.

1 komentarz:

  1. Jak myślisz będzie to dobrze smakowało z odtłuszczonym mlekiem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena