wtorek, 13 września 2016

ciasteczka z dziurką




Dziś mam dla Was przepis na jedne z ciasteczek, na które przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę.
Kruche, z pysznym nadzieniem które pokochają chyba wszyscy:) Do masy można też dodać 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich.
 

Ciasteczka z kajmakiem

Ciasto kruche

składniki:
3 ugotowane żółtka
2 surowe żółtka
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
120g mąki krupczatki
250g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z laski  wanilii
Ugotowane żółtka przecieramy przez drobne sitko. Z podanych składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wykrawaczką wycinamy ulubione kształty. W związku z tym, że ciasteczka będziemy ze sobą sklejać, w połowie ciasteczek robimy na środku dziurkę- np. za pomocą końcówki od rurek, albo też sięgnąć po maleńkie wykrawaczki.  Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok 175 -180 stopni Celsjusza, przez ok. 7-10 minut. Po przestygnięciu ciasteczka bez dziurki smarujemy masą kajmakową ,i przykrywamy ciastkiem z dziurką.

Składniki na nadzienie:
1 mała puszka kajmaku
200 g masła

Masło ubijamy do puszystości i łączymy z kajmakiem na gładką masę. W wersji dla dorosłych do masy można dodać odrobinę alkoholu np.: rumu. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i  smarujemy ciasteczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena