Dziś mam dla Was przepis na jedne z ciasteczek, na które przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę.
Kruche, z pysznym nadzieniem które pokochają chyba wszyscy:) Do masy można też dodać 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich.
Ciasteczka z kajmakiem
Ciasto kruche
składniki:
3 ugotowane żółtka
2 surowe żółtka
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
120g mąki krupczatki
250g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z laski wanilii
Ugotowane
żółtka przecieramy przez drobne sitko. Z podanych składników wyrabiamy
szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60 minut do lodówki. Po tym
czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wykrawaczką wycinamy
ulubione kształty. W związku z tym, że ciasteczka będziemy ze sobą
sklejać, w połowie ciasteczek robimy na środku dziurkę- np. za pomocą końcówki od rurek, albo też sięgnąć po maleńkie wykrawaczki. Ciasteczka
pieczemy w temperaturze ok 175 -180 stopni Celsjusza, przez ok. 7-10
minut. Po przestygnięciu ciasteczka bez dziurki smarujemy masą kajmakową ,i przykrywamy ciastkiem z dziurką. 3 ugotowane żółtka
2 surowe żółtka
100g cukru pudru
200g mąki pszennej
120g mąki krupczatki
250g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z laski wanilii
Składniki na nadzienie:
1 mała puszka kajmaku
200 g masła
Masło
ubijamy do puszystości i łączymy z kajmakiem na gładką masę. W wersji
dla dorosłych do masy można dodać odrobinę alkoholu np.: rumu. Gotową
masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i smarujemy
ciasteczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena