Pyszne, wilgotne, długo zachowujące świeżość ciasto z tym co najlepsze jesienią, czyli węgierkami.
Ciasto kefirowe ze śliwkami
250 ml kefiru/jogurtu naturalnego
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
2 jaja
ok 140 ml oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400-500 gram śliwek węgierek pokrojonych w połówki/ ćwiartki
Wszystkie
składniki wyciągamy minimum 30 minut wcześniej z lodówki. Mokre składniki
mieszamy ze sobą w misie a następnie dodajemy pozostałe, sypkie składniki i łaczymy trzepaczką rózgową. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę średniej
wielkości. Na wierzchy skórkami do ciasta układamy śliwki węgierki. Pieczemy ok.
50-60 minut w 170 stopnia.
Piękne ciasto! Akurat dobre do koktajlów :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglada
OdpowiedzUsuń