Dziś mam dla Was przepis na placuszki, przez niektórych nazywane też racuchami przygotowane na bazie kaszy gryczanej, rodem z Lubelszczyzny, przepięknego regionu z którego pochodzę. Lubelszczyzna, słynie z wielu przepysznych dań przygotowywanych na bazie kasz, a wśród nich niewątpliwy prym zajmuje słynna "reczka".
Placuszki gryczane żukowskie
Składniki:
szklanka kaszy gryczanej (u mnie Lestello)
2 szklanki wody
szklanka kaszy gryczanej (u mnie Lestello)
2 szklanki wody
cukier i szczypta soli do smaku
0,25 kg białego sera
ok. 0,5 l oleju do smażenia
ok. 1 szklanki mąki orzechowej/migdałowej (w oryginale 1 szklanka bułki tartej)
2
jaja
1/4 łyżki suszonej mięty
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza ostygnie, ale nadal będzie lekko ciepła, dodajemy rozkruszony ser, jajka, cukier i całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy placuszki, podobne do mielonych lekko spłaszczamy
obtaczamy w mączce albo bułce i smażymy na złoty kolor.Placuszki można też później odpiec w piecu.
Gotowe placuszki oprószamy delikatnie pudrem i podajemy ze śmietanką, powidłami albo świeżymi owocami.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Poltino
jakie pyszne połaczenie składników w tych placuszkach :)
OdpowiedzUsuńOstatnio do pracy często zabieram różnego rodzaju placki, więc chętnie wypróbuję ten przepis.
Mi się bardzo kojarzą też z popularnymi na Lubelszczyźnie pierogami z kaszą i twarogiem na słodko.
UsuńJadłem takie "za chłopaka" na wakacjach u babci. Obowiązkowo z domową śmietanką. Pycha!
OdpowiedzUsuńpycha! zjadłabym chociaż jednego. A można w wersji na słono?
OdpowiedzUsuńProsty fajny przepis polecam studenciakom . Placuszki są pyszne i mogą służyć jako przekąska ale też dobre na szybki obiad pomiędzy zajęciami.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie- a swoją drogą kasza gryczana to moja ulubiona i często gości s moje kuchni i na slodko i na słono.
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre..
OdpowiedzUsuń