Od jakiegoś już czasu, rośnie popularność
zielonego jęczmienia. I dobrze,
bo jest to produkt, który jest łatwo dostępny. Do jego głównych cech należy
wysoka wartość odżywcza oraz zdrowotną, między innymi dlatego, że zawiera dużo
witaminy C, beta-karotenu oraz aminokwasów egzogennych. Dzięki wysokiej
zawartości błonnika, wspomaga pracę jelit oraz wykazuje właściwości
odchudzające.
Ten jak i wiele innych moich przepisów oraz pozostałych osób, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT.
Sok jabłkowo- marchwiowy z młodym jęczmieniem
6 jabłek winnych, soczystych
1 pomarańcza
1 marchew
1/2 cytryny
2 cm imbiru
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
Oczyszczone i podzielone na mniejsze
kawałki owoce oraz przekładamy kolejno
do wyciskarki/sokowirówki. Sok mieszamy i dodajemy do niego sproszkowany
jęczmień. Najlepiej wypijać go minimum 20-30 minut przed posiłkiem.
Eliksir zdrowia :) Pijam czasem sok marchwiowo-jabłkowy, ale nie wzbogacałam go jeszcze młodym jęczmieniem.
OdpowiedzUsuń