Naprawdę trudno mi uwierzyć, że to już koniec karnawału- a dopiero co pisałam posty świąteczne..ehh. Niestety, ale nic nie poradzimy na upływający czas. Na zakończenie tego słodkiego okresu mam dla Was przepis na churros, najlepsze jeszcze ciepłe podawane z gorącą czekoladą albo dulce de leche.
Ten jak i inne przepisy znajdziecie w naszym specjalnym wydaniu magazynu Aromat.
Ten jak i inne przepisy znajdziecie w naszym specjalnym wydaniu magazynu Aromat.
Churros najlepsze słodkości na karnawał
250 ml wody
3 jajka, średniej wielkości
50 g masła
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
ekstrakt/ ziarenka z wanilii
Dodatkowo :
olej do smażenia
cukier puder
rozpuszczona gorąca czekolada
Do garnka z grubszym dnem wlewamy wodę i
dodajemy masło, cukier, wanilię sól i ogrzewamy do czasu ich całkowitego
rozpuszczenia. Do jeszcze wrzącego płynu, wsypujemy mąkę wymieszaną z
cynamonem. Gorące ciasto zdejmujemy z palnika i ucieramy drewnianą bądź
silikonową łyżką/łopatką łyżką, aż ciasto
będzie odstawać od brzegów naczynia. Odstawiamy do przestudzenia. Po
tym czasie dodajemy kolejno jaja ( miksując każdorazowo). Ciasto
powinno być gładkie i gęste.
W garnku, czy też głębokiej patelni
rozgrzewamy olej- do temperatury ok. 172-175 stopni. Do rękawa
cukierniczego z metalową tylką w kształcie gwiazdki, przekładamy ciasto i na rozgrzany olej wyciskamy ok 12. cm churros i
smażymy na złoty kolor z obydwóch stron po ok 1,5-2 minuty. Gotowe,
przekładamy na ręczniki papierowe. Podajemy obsypane pudrem. W
bogatszej wersji polecam serwować z gorącym dulce de leche lub czekoladą.
i te równie ciekawe!
OdpowiedzUsuń