Dziś mam dla Was kolejną propozycję na słodkości, które nie dość że można przygotować w kilka chwil, to dodatkowo są idealnym pomysłem na prezent dla kogoś kochanego.
Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT
130 gram mąki pszennej
50 gram mąki krupczatki
100-120 gram masła
1/3 szklanki pudru
2 żółtka
Ziarenka z połowy laski wanilii/kilka kropel ekstraktu z wanilii
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Jeśli jest za suche dodajemy masło, jeśli zbyt klejące podsypujemy mąką.
Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na
grubość ok 4 mm i foremką u mnie ze
stempelkiem wycinamy pożądane kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.
180 stopni ok. 7-8 minut. Po wystudzeniu ciastka pudrujemy.
Patrząc na te ciasteczka przypominają mi się czasy dzieciństwa :) Razem z babcią i mamą takie robiłyśmy :)
OdpowiedzUsuńwww.sylwiaszewczyk.com
Wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń