Są takie ciasta które tak naprawdę nigdy się nie nudzą, a przy tym stanowią idealny pomysł na wykorzystanie nie wyglądających już najlepiej bananów. Nie wiem jak u Was ale u nas po takie banany bardzo dojrzałe nie sięgamy już najchętniej i wtedy ratuję się pomysłami na ich przzerobienie na ciasta, chlebki czy koktajle. Przeczytajcie składniki, zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie jaki piękny
zapach unosi się w trakcie pieczenia tego ciasta
Ten oraz inne przepisy znajdziecie w najnowszym wydaniu
Magazynu AROMAT.
Magazynu AROMAT.
Ciasto bananowo-orzechowe
2 śr. wielkości dojrzałe banany
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
220 g masła
4 małe jaja
1/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki mąki orzechowej
ok.20 drobno posiekanych orzechów
ok. 3 łyżki oprószonych w mące rodzynek oraz 5-6 pokrojonych drobno
suszonych moreli
opcjonalnie kilka kropel olejku pomarańczowego
Masło wraz z cukrem ucieramy do puszystości. Następnie
dodajemy stopniowo jaja a później mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą a na koniec miód, kawę rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody i rozgniecione
banany. Jako ostatnie dodajemy orzechy oraz oprószone w mące rodzynki i morele.
Ciasto przekładamy do średniej wielkości blaszki (tortownicy). Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 170 stopni prze około 60 minut- sprawdzając pod koniec
pieczenia drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
bardzo fajne, dzięki
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam bananowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pycha!!
OdpowiedzUsuń